Nyheter

Årets Gladmatbok er boken Kjartan trengte selv

Med en travel karriere og tre barn ble det vanskeligere og viktigere enn noensinne for Kjartan Skjelde å spise allsidig. I «Kjartan på 20 minutter» lærer han oss raske, familievennlige oppskrifter som alle kan få til.

Å lage kokebøker med lettvinte retter er i vinden som aldri før, noe suksessen til Jamie Oliver med «5 ingredienser» har vist.

– Jamie er en kjempestor inspirasjon for meg. Det å påvirke. Å prøve å gjøre en forandring til det bedre, sier Kjartan Skjelde, kokk, restauranteier, programleder og kokebokforfatter.

– Den mest gjennomtenkte boken jeg har laget

– Jeg har vært med i et prosjekt som skal forbedre norsk kosthold. Vi spiser mye hel- og halvfabrikat i Norge. En av de store dagligvarekjedene gjorde en stor undersøkelse og fant ut at den vanligste middagen her til lands er brødskiver. Brødskiver! Helsedirektoratet sier at vi må spise allsidig for å få et godt og langt liv. Og brødskiver til middag? Det er ikke allsidig.

Kjartan drar en parallell fra eget liv.

– I voksen alder da jeg var mest stressa spiste jeg mye usunn mat, og jeg merka bivirkningene. Etter at jeg ble far og fikk ansvar for noen andre, da satt jeg meg inn i hva kosthold bør være. Det må ha helsemessig gevinst og være gjennomførbart. Nå er jeg travlere enn aldri før, men har heller aldri vært i bedre form. Jeg tror det er fordi jeg spiser allsidig… og har bondevett.

– Mat skal få smake det som det er. Det finnes morsomme ting jeg kan gjøre med råvarene, men jeg forstår ikke hvorfor jeg skal. For min del dreier det seg ikke om å safe, men å utnytte den smaken som råvarene har. Dette gjenspeiles i boken, sier Kjartan Skjelde.

«Kjartan på 20 minutter» er Kjartans fjerde bok, og er nettopp det tittelen og navnet Kjartan Skjelde lover – rask mat som smaker utrolig bra. Målet med boken er å hjelpe familier å ha tid til å lage skikkelige middager som både barn og voksne liker.

– Dette er den mest gjennomtenkte boken jeg har laget, fordi jeg har behov for den selv. Den gjenspeiler mine egne utfordringer, og det er veldig fint om den også kan hjelpe andre. Jeg tror at når du lager mat fra bunnen så smaker den bedre. Den er ikke full av aromater og smaksforsterkere, ingredienser som gjør at mye ferdigmat smaker likt. Små barn har lettere for å lære seg nye smaker enn oss voksne, så det er ekstra viktig å gi de skikkelig mat så tidlig som mulig. Førsterekka er grønnsaker – vi må spise masse grønnsaker. Jamie har mye av det samme tankesettet. Den store forskjellen er at de i hans hjemland kan fråtse i gode råvarer på en helt annen måte enn oss, med bedre utvalg i matbutikkene. I kokeboken har jeg valgt å kun bruke ingredienser som er lett tilgjengelige for oss her i Norge.

Heier på linser og rødbeter

Lett tilgjengelige råvarer. Mat som barna liker. 20 minutter.

– 20 minutter er et utgangspunkt på rettene i boken. Jeg hadde stoppeklokke på da jeg lagte oppskriftene, for å være sikker på at det gikk på nettopp de 20. Alle har ulike måter å lage mat på, men jeg tror at når du lærer å lage rettene så klarer du det fint på 20 minutter.

Kjartan er opptatt av de ulike råvarene, og heier spesielt på ferdigkokte belgfrukter i kartong og kokte rødbeter.

– Det smaker godt det! Å flette de inn i middager er så gøy. Mat skal få smake det som det er. Det finnes morsomme ting jeg kan gjøre med råvarene, men jeg forstår ikke hvorfor jeg skal. For min del dreier det seg ikke om å safemen å utnytte den smaken som råvarene har. Dette gjenspeiles i boken. For eksempel – når du har stekt kylling i panna så er det i panna smaken ligger. Da har du i fløte og lager saus! I sous vide-kokt rødbete finner du den gode friskheten. Det er dette som er så gøy, når du skjønner disse tingene.

– Små barn har lettere for å lære seg nye smaker enn oss voksne, så det er ekstra viktig å gi de skikkelig mat så tidlig som mulig. Førsterekka er grønnsaker – vi må spise masse grønnsaker.

Kjartan forteller at når han fisker på hytta så skjærer han gjerne av en liten bit helt fersk fisk og lar ungene smake.

– Da får de kjenne på den gode smaken som fisk faktisk har. Jeg vet at det ikke er lett å få unger til å spise fisk. De har ofte ikke smakt det, og da er litt uvant. Men hvorfor går makrell i tomat ned hos alle unger likevel? Jo, fordi det smaker ikke fisk. Samme med leverposteien, det er stappet med sukker, så det er ikke rart ungene liker det. Samtidig så må en ikke være nazi, da får ungene et unaturlig forhold til mat, sier Kjartan, før han legger til:

– Middagen gir familien en anledning til å sitte rundt et bord sammen. Det er synd om det er brødskiver som står på bordet.

Husker fiskesuppå best fra Gladmat

Kjartan har vært med på mye gjennom Gladmatfestivalens 20 år.

– For meg er Gladmat et høydepunkt. Det skjer så masse! Ett år er det masse kokker der, ett år feirer vi at Ingrid Espelid Hovig blir 90 år, ett år kommer Gordon Ramsey. Gladmat er ikke bare en folkefest, det er også en kokkefest. Ett år leide vi hele Hansen Hjørnet med mottoet «Laks og moreller, det er det som teller». Men det jeg husker aller best er fiskesuppå. Ett år der jeg ikke jobbet noen plass så leide jeg meg en stand for å selge fiskesuppe. Jeg kokte fiskekraft og kutta grønnsaker i ukevis. Onsdagen da festivalen ble åpnet så var jeg tom for suppe klokken syv. Jeg måtte låne meg en bil, kjøre til Neptun og fylle opp bilen med fiskebein, og så stod jeg på nettene og kokte mer kraft. Jeg vaskte på bilen i sikkert en måned etterpå, uten å få bort fiskelukten. Det er også veldig kjekt at Tango og Fish&Cow får markert seg hvert år, og vunnet priser. Personalet er glade og gira.

– Jeg har en lang historie med Gladmat, og har vært her i 19 av 20 år. Men jeg har aldri gitt ut Gladmatboken før, og det er kjempestas, sier Kjartan Skjelde.

Årets Gladmatbok gis ut av Gyldendal.

– Det er en veldig kjekk avtale, sier festivalsjef Maren Skjelde.

– Den innebærer at vi får en bok vi kan lansere under Gladmat, en bok som har nyhetsverdi og der forfatteren er tilstede under festivalen. I tillegg så er det jo et nasjonalt forlag som bidrar med programmet på blant annet Kokepunktet, og det synes vi er veldig kjekt.

Da Maren i høst fikk jobb som ny daglig leder i Gladmat, fikk hun høre kommentaren «kånå te Kjartan har fått jobb som ny Gladmat-sjef». Kjartan, som forøvrig er samboer med Miriam Lie, er Marens lillebror.

–  Tanten vår tror at vi har rottet oss sammen. Men at Kjartans bok er årets Gladmatbok har ingenting med meg å gjøre. Jeg har sagt at jeg aldri i livet skal jobbe med Kjartan.

– Hun skrev stil da hun gikk i fjerde klasse, der hun skrev «I hate my little brother», sier lillebroren.

– Han plaget meg så inn i h****** da vi var små. Han er den eneste jeg har slått.

Men fra spøk (?) til alvor. Da Maren fikk den nye jobben trakk Kjartan seg fra Gladmats programkomite, og da spørsmålet om årets Gladmatbok ble behandlet av samme komite samt Gladmats styre, da var Maren ikke med.

– Jeg har en lang historie med Gladmat, og har vært her i 19 av 20 år. Men jeg har aldri gitt ut Gladmatboken før, og det er kjempestas, sier Kjartan.

– Egentlig burde jeg har vært Gladmat-general.

– Det kan du godt kalla deg. Det går heilt greit, avslutter storesøsteren.

Vil du møte Kjartan under Gladmat?

Han signerer bøker under Gladmatfrokosten og Næringslivslunsjen. I tillegg skal han opp på hovedscenen på Torget både torsdag og fredag klokken 16, da blir det boksignering etterpå. Les mer om boken på forlagets nettside.