Nyheter

Årets Gladmatbok: Maten vi deler

– Rundt middagsbordet løses konflikter, minner skapes, blikk møtes og magi oppstår. Og for å skape denne magien må det god mat til!

Foto: Stian Broch

Temaet for årets Gladmatfestival er «Sammen om måltidet», og sjelden har vi vel hatt en Gladmatbok som har passet bedre på tema!

– Boka handler om å ta tiden tilbake, og dele øyeblikket, tiden og den gode maten. Av og til får vi overraskende besøk, mens andre ganger har vi et hav av tid. Uansett tid og anledning handler det om å samles med noe godt på tallerkenen – og i glasset. Jeg vil at leseren skal invitere gode venner og familie på god mat og drikke. Legge bort telefonene og dele øyeblikket med de vi er glad i her og nå – ikke bare på sosiale medier, sier forfatteren.

Forfatter Jan Ivar Nykvist er utdannet kokk, er fire ganger Norgesmester i grilling, og kom på 2. plass i første runde av Norges Grillmester på Tv2. Han driver bloggen Maten vi deler, og ikke minst: Han er en skikkelig Gladmat-venn.

– Ja, jeg har vært på Gladmatfestivalen flere ganger, og kommer igjen og igjen. Litt fordi jeg tidligere blant annet har vært der for å spre grillglede med min forrige bok, grillboka GLØD. Litt fordi jeg elsker Stavanger. Jeg elsker byen, menneskene – og ikke minst restaurantene og maten. Så i år har jeg allerede booket bord på både Re-naa og Tango, i tillegg til at jeg skal få med meg Gladmatmiddagen og ikke minst Bistrovaganza med Hellstrøm og Renaa. Gleder meg veeeldig. Hadde håpet jeg skulle få besøkt Omakase sushi også, men der var det dessverre fullbooket for lenge siden.

Nå er Nykvist altså ute med sin bok nummer to, den nydelige praktboken «Maten vi deler».

–  Helt siden jeg var liten har måltidene og spesielt middagen vært det som samlet alle i familien. Uansett hvor kaotiske hverdagene var, så samlet alle seg rundt middagsbordet. Det er også rundt middagsbordet jeg liker å samle gode venner. Rundt middagsbordet løses konflikter, minner skapes, blikk møtes og magi oppstår. Og for å skape denne magien må det god mat til! Mat som imponerer og som får frem smil. Og kanskje viktigst av alt – mat som kan lages slik at verten kan sitte til bords – og være gjest i sitt eget middagsselskap! I «Maten vi deler» finner du mat som er lett å lykkes med, og som vil høste applaus – også hos svigermor!

Boken er er delt inn i kapitler som forteller hvor råvarene er hentet fra. «Fra bikuben», «Åker og hage» og «Fra hønsehuset» er noen av kapitlene. I boka finner du forretter, hovedretter, desserter, snacks og andre godsaker som passer både til hverdag og fest.

– Hva med å lage en kremet «risotto» av perle–couscous toppet med sjøkreps og bakte gulrøtter? Raskt, enkelt og fantastisk godt!

Jan Ivar Nykvist kommer til å være i Stavanger under hele festivalen. Han kommer til å holde kurs og å signere bøker både før og etter kursene. Fullt program med tidspunkt kommer før festivalen starter.

Alle deltagerne på Gladmats næringslivslunsj får et signert eksemplar av boken ( verdi 399.-)