Artikler

BOCUSE D’OR FOR BEGYNNERE

BOCUSE D’OR FOR BEGYNNERE

Verdens beste kokkekonkurranse går i gang den 27. januar, og det blir en fest! Men hvorfor burde vi nordmenn bry oss om det?

Bocuse d’Or blir ansett for å være verdensmesterskapet i kokkekunst. Det arrangeres annethvert år den franske byen Lyon. I år er Ørjan Johannessen Norges kandidat.

I Norge har vi en egen organisasjon, Bocuse d’Or Norge, som skal hjelpe kandidaten vår frem mot konkurransen. Vi spurte daglig leder i Bocuse d’Or Norge, Arne Sørvig, hva som gjør Bocuse d’Or så populært for norske publikummere.

Publikum

– Norge har svært gode resultater i konkurransen siden Arne Brimi i 1987 første gangen tok turen til Lyon. Siden den gang har mange kokker fulgt i hans fotspor, og alle har blitt folkekjære håndverkere som har fortsatt i bransjen. Slik har de inspirert hundrevis av unge kokker til å være stolte og til å utvikle faget videre. I tillegg har de inspirert hundretusenvis av nordmenn til å bli mer nysgjerrige på matlaging og råvarer.

Slik foregår konkurransen
Konkurransehallen er delt inn i mange, små kjøkken-stands. Alle kandidatene har fått anvist en plass hvor de lager maten, og en dommer fra hver deltakernasjon spankulerer langs kjøkkenbenkene og samler opp inntrykk underveis. Her er det viktig å holde tunga rett i munnen og ikke la seg distrahere, men her går ingenting stille for seg! Publikumet på Bocuse d’Or er kjent for å lage liv og røre med både hoing og heiarop.

Godt støtteapparat
Det er ikke bare kandidaten som må gjøre en innsats:
– Det er etterhvert 12 norske kokker som har konkurrert i Lyon, og gjennom sin tilknytning til Bocuse d’Or Norge stiller de sine erfaringer til rådighet for Årets kokk. Vedkommende trenger et sted å trene, maskiner og utstyr, tilgang på råvarer, tilgang på gode råd, og ikke minst tid til å trene, forteller Arne Sørvig.
I år er det Odd Ivar Solvold coach, mens Jimmy Øyen er Ørjans commis.
– Disse utgjør et team som skal fungere som et klokkeverk under konkurransen, og et slik samarbeid skapes ikke gjennom skippertak ukene før konkurransen, sier Arne.

Orjan-gjennomkrjoring

Så hvilke oppgaver må kandidatene gjennomføre den 27. – 28. januar?
– De skal lage en fiskerett og en kjøttrett, og de skal være så gode at de blåser kokkehattene av juryen. Det handler primært om smak, men også presentasjon og etnisitet er viktige kriterier. Det som skjer i løpet av noen timer er egentlig kronen på et verk som har vært under utvikling i minst to år. Det gjør konkurransen ekstremt intens og betydningsfull for de involverte teamene.

Orjan-fisk

Internasjonal oppmerksomhet
Og hvorfor er dette så viktig for Norge? De norske mesterkokkene gir et ansikt til det norske kjøkken, norsk reiseliv og norske råvarer. Dette gjelder spesielt sjømat og fisk. Den internasjonale Bocuse d’Or-komiteen har flere ganger plukket ut råvarer fra Norge som skal brukes i finalemenyen. Tidligere år med målrettet satsing på å profilere norske råvarer Bocuse d’Or har blant annet gitt norsk laks, kveite og torsk et godt navn i gourmetkretser verden over.

Norge er med andre ord en svært viktig nasjon i Bocuse d’Or-sammenheng. Ikke bare som leverandør av norsk sjømat og råvarer, men også fra et kulinarisk ståsted. Også er det jo selvfølgelig alltid stas når vi vinner gull – spesielt i en konkurranse helt fri for staver og ski.

FAKTA:

Hva?
Bocuse d’Or er det uoffisielle verdensmesterskapet i kokkekunst, grunnlagt i 1987.

Hvor?
Hvert land har egne konkurranser i forkant, og sender sine beste kokker til verdensmesterskapet i Lyon, Frankrike.

Når?
Annethvert år. I år går finalen av stabelen den 27-28. januar. Arrangementets nettsider, www.bocusedor.com sender livestream med overføring av finalen.

Hvem?
Arrangør og grunnlegger av arrangementet er den franske kokken Paul Bocuse. Han regnes som en av de beste kokkene i vår tid. Årets norske kandidat heter Ørjan Johannessen.

Norske medaljevinnere 1987–2013:

Bronse (Gunnar HVARNES) 2011
Gull (Geir SKEIE) 2009
Sølv (Tom Victor GAUSDAL) 2005
Gull (Charles TJESSEM) 2003
Gull (Terje NESS) 1999
Bronse (Odd Ivar SOLVOLD) 1997
Gull (Bent STIANSEN) 1993
Sølv (Lars Erik UNDERTHUN) 1991

Gullvinnere 1987-2013:

Frankrike (Thibaut RUGGERI) 2013
Danmark (Rasmus KOFOED) 2011
Norge (Geir SKEIE) 2009
Frankrike (Fabrice DESVIGNES) 2007
Frankrike (Serge VIEIRA) 2005
Norge (Charles TJESSEM) 2003
Frankrike (François ADAMSKI) 2001
Norge (Terje NESS) 1999
Sverige (Matthias DAHLGREN) 1997
Frankrike (Régis MARCON) 1995
Norge (Bent STIANSEN) 1993
Frankrike (Michel ROTH) 1991
Luxenburg (Léa LINSTER) 1989
Frankrike (Jacky FREON) 1987