Nyheter

Dette skjer under Gladmat 2020

Det blir Gladmat – men i en annerledes form enn i tidligere år. Her presenterer vi de første seks punktene på programmet.

Vi følger Folkehelseinstituttet sine retningslinjer for en trygg festival for alle. Hold deg oppdatert på gjeldende råd her

– Vi kribler i fingrene etter å komme ut med nyheter, sier festivalsjef Maren Skjelde.

– Den dugnadsånden som har vært så sterk i hele vår, merker også vi, og vi synes det er utrolig kjekt at vi har samarbeidspartnere som hiver seg rundt og bidrar til å lage et så kjekt program. Vi ønsker å vise at Gladmat er en møteplass for produsenter, restauranter og matinteresserte, selv om arenaen blir annerledes. Det kommer til å ta tid før vi står tett i kø og klemmer kjentfolk i folkemengden, men vi vet at folk likevel vil samles over et godt måltid. I år er oppgaven vår å levere aktiviteter og mat som tilpasses situasjonen vi er, og vi håper dere vil være med!

Glade småkokker

– Som alltid under Gladmat, tilbyr vi gratis matkurs for barn. Klokka 12 onsdag 22. juli, blir det premiere på TV-kurset Glade småkokkerFacebook-siden vår, og du følger kurset fra hjemmet.

Kurset passer for alle som har lyst til å lære om spennende og gøy matlaging, og det passer for alle mellom seks og femten år. Hvert kurs varer i 30 minutter, og i forkant  vil vi informere om hvilke råvarer du trenger å ha på plass, i tillegg til hvilket utstyr du skal bruke. Kursholderne blir som vanlig våre flinke venner i Norske kokkers landsforening Rogaland og Fra Hage til mage, og vi får støtte av Inge Steenslands stiftelse og Samfunnssentralen til å gjennomføre opplegget. Det blir anledning til å stille spørsmål underveis i kokingen.

– Vi gleder oss til å ha deg med på kursene i sommer!

Den store skattejakten

Men barna trenger ikke bare være hjemme på kjøkkenet for å delta på Gladmat. Vi har opplegg ute i felten også.

– Rundt i hele kommunen vil det være plassert lokale matskatter som dere kan finne ved å følge en oppgave eller rebus. I tidsrommet 16. juli til 25. juli legges det daglig ut informasjon både på Facebook og Instagram, med hjelp til å finne fram til skattene. Her kan hele familien være med å hjelpe.

Kokepunktet som podcast

Kokepunktet er vårt faglige program, og har tidligere blitt arrangert både som konferanse og i festivalområdet. I år blir det et koronavennlig variant, der Kokepunktet blir digitalt.

– Sammen med Storhaug Productions inviterer vi forskjellige kokker, produsenter, matpersonligheter og matentreprenører til gode og interessante samtaler om regionens mat og matkultur, og disse skal sendes som podcast. Vi kommer til å legge ut detaljer om de ulike episodene, og hvor du kan høre dem, på nettsidene våre.

Gladmatløyper

Vi kan ikke ha vår vanlige folkefest i Vågen i år, men vi er skikkelig opptatt av å få restaurantene med på festivalen. Derfor har vi inngått samarbeid med dem og GuideCompaniet, der vi setter opp egne Gladmatløyper. Restaurant til restaurant-løype, om du vil.

– Vanligvis under festivalen må alle utstillerne ha en Gladmatrett, og det er den både juryene og avisenes anmeldere vurderer. For restaurantene betyr dette at de lager en signaturrett som kan introdusere dem til potensielle nye gjester, og for festivalens besøkende betyr det at det er enklere å smake masse forskjellig. Dette konseptet har vi veldig lyst å ta videre, så disse rettene kommer til å bli servert under Gladmatløypene. Alle turene må forhåndsbestilles, og i midten av juni vil vi informere mer om hvilke løyper vi setter opp. Vi gleder oss over at byens restauranter stiller opp, og vi gleder oss til å gå rundt og smake, sier Skjelde.

Følg med her for tidspunkter og påmelding til Gladmatløypene. 

Gladmat på tur

Lyst på Gladmatrett uten å måtte bevege deg i byens gater? Bli med til fjells, da vel!

– I år som i fjor gleder vi oss stort til turer sammen med Stavanger Turistforening. Vi tar utgangspunkt i Gramstad i Sandnes, og derfra legger vi opp til både toppturer, yoga og selvsagt mat.

Les mer om tidspunkter og påmelding her. 

Gladmattorg

– Tenk at det blir matprodusenter på Torget i år også! Det gleder oss veldig at vi kan invitere matprodusenter med på årets Gladmat, selv om det er i mindre format enn vanlig. I samarbeid med Stavanger Sentrum vil vi invitere forskjellige flinke produsenter, slik at det blir god anledning for dere å besøke bodene, smake nye smaker, høre historien om produktene og handle gode ting med deg hjem.

Vi informerer mer om tidspunkt for markedet og hvilke produsenter som kommer etterhvert.

– De neste ukene kommer vi til å annonsere flere programposter, i tillegg til å komme med flere detaljer om disse seks arrangementene, sier Skjelde.

Følg oss gjerne på Facebook for å holde deg oppdatert.