Nyheter

Årets Gladmatjury er klar

Fem bloggere skal smake alt på Gladmat, og dele ut fire priser under festivalens siste dag.

Tradisjonen tro skal det deles ut priser under Gladmatfestivalen. Masse priser. Gladmatjuryen bestående av matbloggere har ansvar for fire av disse – årets stand, årets opplevelse, årets Gladmatrett og årets nyskapning.

I tillegg til Gladmatjuryen så skal Aftenbladets restaurantjury kåre den beste restauranten, og barnejuryen kårer sin favorittstand.

Det er mye ære for utstillerne og restaurantene å bli nominert og å vinne disse prisene, så juryene har litt av en jobb foran seg.

Her er årets Gladmatjury, bestående av følgende bloggere:

Olav Birkeland

Hobbykokken.no

– Jeg har hatt bloggen siden 2006 og den dokumenterer min store interesse for matlaging. Jeg skriver ofte lange og dyptpløyende artikler og det er jeg har etter hvert opparbeidet meg en fin og ganske stor gjeng med faste lesere som liker å lese om mine nerdete krumspring.

– Hvorfor vil du bli med på Gladmat? 

– Jeg er med i gladmatjuryen fordi jeg er veldig glad i Gladmatfestivalen og har vært her i mange år. Jeg liker mye forskjellig mat og etter å ha spist mye god mat på mange gode restauranter opp gjennom årene, så føler jeg at jeg har noe å bidra med i juryen. Jeg synes det er veldig trivelig å være med i juryen, men hvis noen tror at det er en dans på roser å spise så mye forskjellig mat på så kort tid, så kan jeg avkrefte det. Vi går veldig mye fra morgen til kveld og selv om dagens første smakebiter kan være veldig gøy, så er det en utholdenhetsprøve å gå å småspise hele dagen. Heldigvis har jeg gjort dette noen ganger før, så jeg har lært meg legge opp ruta slik at alle i juryen får en variert dag i forhold til hva vi skal spise.

Therese Hammervold Elstad

My Nordic Kitchen

– My Nordic Kitchen er en nisjeblogg hvor jeg tar for meg «Ny Nordisk mat» og nordisk matkultur. Jeg får masse inspirasjon fra de Nordiske regionene, men også fra alle andre kulturer! Jeg elsker å bruke ressursene fra naturen og finne ut hvordan man kan bruke det i matlaging. Jeg har blogget i mange år, men My Nordic Kitchen er ca 2 år. Jeg har et ønske om å sette Norden litt høyere på matkartet i verden med gode, rene råvarer i spissen. Vi har tross alt en rik historie og mange gode matminner vi må ta vare på- og ikke minst utvikle nye nordiske tradisjoner!

– Hvorfor vil du bli med på Gladmat og i juryen? 

– Det å ha en festival som gladmat tror jeg ikke bare er bra for å få folk sammen, men også til å bli inspirert til å utvikle mer på eget kjøkken. Og hvem vil vel ikke være med i juryen? Tenk å få smake på så mye god mat og komme i kontakt med så mange fantastiske mennesker som er der for en og samme grunn; god mat og fantastisk drikke!

– Har du vært på Gladmat tidligere? 

– Jeg var der for første gang for en del år tilbake og husker spesielt at jeg kjøpte en kokebok om raw food- som var min store interesse på den tiden. Jeg husker også godt stemningen som var på festivalen- yrende mennesker som koser seg med god mat, drikke og sommer. Det blir jo ikke bedre! Som en forkjemper for Nordisk mat og kultur så er jeg naturlig nok svak for de som kommer til å servere noe urnordisk, eventuelt noe nytt og spennende som et tilskudd til den Nordiske matkulturen. Jeg gleder meg også til å kjenne på den fantastiske stemningen, smake på all den gode maten og ikke minst møte mange nye mennesker!

Tjodunn Dyrnes

Smaken av Oslo og DailyPopsicle

– Hvorfor begynte du å blogge? 

– Året var 2014 og det var starten på et kulinarisk eventyr. Mannen min og jeg bestemte oss for å ta med oss 8-åringen vår på restaurant en gang i uka et helt år og blogge om det. 52 spisesteder på et år! Vi spiste på små, store, dyre, billige, gode og dårligere steder. Og alle restaurantene ble anmeldt på bloggen, til glede og nytte for andre som er glade i mat.  Jeg visste at jeg var glad i mat, men jeg oppdaget at jeg elsket å skrive om mat, videreformidle og dele tekst og bilder. Jeg sa opp min faste jobb som jeg også var glad i, som redaktør i magasinet Foreldre & Barn, og kastet meg ut i en usikker og vilt spennende tilværelse som frilanser. Smaken av Oslo er ærlige anmeldere, men vi jakter ikke på feil og mangler, og prøver å legge godviljen til. Likevel har vi spist mat som ikke holder mål og service som er for dårlig – og da må det jo påtales. Responsen på bloggen har vært utrolig positiv både fra lesere og heldigvis også fra restaurantene vi har besøkt.
52 spisesteder senere kan vi si at det hadde vært et supert år, men også dyrt! Vi sluttet ikke å gå på restaurant, men en gang i uken var umulig. Nå går vi gjerne på nye og rimelige steder som flest mulig har glede av å lese om og kanskje også besøke.

– Har du vært på Gladmat tidligere? 
– Jeg er en Gladmat-jomfru. Festivalen har stått på sommerlisten min i flere år og jeg har fulgt med i sosiale medier. Det jeg gleder meg mest til er en kombinasjon av å smake på spennende matretter og å møte og snakke med menneskene bak disse. Jeg elsker å treffe mennesker som brenner for det de gjør!

Aase Malene Harbitz

MALENESmaktMAT

– Kan du fortelle om bloggen din? 

– Jeg er opptatt av kvalitet, dyrevern, gode smaker, ren mat/ rene smaker samt helse. Dette kommer til utrykk på bloggen min. Oppskriftene er stort sett mine egne eller gode favoritter. Bloggen er en ren matblogg med fremgangsmåter og bilder som passer for allemann alle. Bloggen har 5 års jubileum i år.  Med min mat og helsefaglig utdanning, et matnerdhode og som matproduktutvikler har jeg itilegg nylig opprettet en bedrift som heter matkonsulenten.no som omhandler sunn og god mat samt riktige valg for en god helse.

– Hva overtalte deg til å være med i Gladmatjuryen? 

– Å kunne få være en del av den er en fantastisk ære, oppgave og glede. Noe slikt takker man ikke nei til. Jeg avbryter ferien for å kunne delta på dette og har gledet meg grenseløst siden jeg fikk vite om det. Hvem takker vel nei til å smake mat fra over 100 restauranter på 4 dager? I forkant har jeg har planlagt å spise lite og kjedelig for å være klar for smaksopplevelsene. Jeg har i mange år hatt veldig lyst til å være på festivalen. En stor matfestival i en flott by men det har dessverre aldri klaffet i henhold til andre ferieplaner. At min første gang på festivalen blir som et jurymedlem er kjempestort!

Shanna Solheim

Basilico

– Hva er din blogghistorie?

– Jeg startet bloggen min mot slutten av i 2014. Basilico er det italienske ordet for basilikum (og min favoritturt), men jeg legger ut oppskrifter fra forskjellige land. Jeg er opptatt av ren og økologisk mat, samt dyrevelferd. Men det viktigste av alt er å kunne inspirere andre til å lage skikkelig god mat. Det er det jeg ønsker med bloggen min.

– Har du vært på Gladmat tidligere? 

– Nei, Gladmatfestivalen er en viktig matfestival jeg aldri har hatt mulighet til å besøke før. Det går gjerne i matfestivaler her på østlandet og da jeg bodde i Kristiansand var det Matstreif som ble prioritert. Nå er det derfor på tide å besøke Stavanger. Da jeg fikk muligheten til å bli med i juryen så var det ikke mulig for meg å si noe annet enn ja.  Jeg gleder meg noe vilt til å treffe fagpersoner og andre mennesker som elsker god mat. Dette blir gøy! Dette blir altså mitt første år på Gladmatfestivalen, men jeg er allerede sikker på at det ikke blir det siste. Har hørt og lest masse positivt om festivalen, nå gjenstår det bare å oppleve det selv.