Artikler

Disse skal smake alt på Gladmat

It’s dirty job but someone’s gotta do it: Møt Gladmatjuryen!

Vi er veldig stolte over å ha fått med oss fire utrolig flinke matbloggere og én minst like flink journalist i årets Gladmatjury. Det er viktig for oss å gi honnør til utstillerne under festivalen, og juryens oppgave er å kåre beste gladmatrett, gladmatstand, gladmatopplevelse og årets nyskaper. Gjengen går fra stand til stand for å vurdere både mat, konsept og opplevelse. De noterer og gir poeng, og blir sammen enige om nominasjoner til de ulike prisene. Foran Gladmats publikum deler de ut prisene på festivalens siste dag.

Olav Birkeland
Blogg: Hobbykokken
– Bloggen min handler om min altomfattende interesse for mat hvor jeg hele tiden prøver å finne den beste måten å lage mat på uavhengig av teknikk og metode, sier Olav. Han har vært på gladmatfestivalen de siste 14 årene, og i år er hans tredje år i juryen, det andre som juryleder.

– Mine beste gladmatminner er når jeg har smakt mat som er kjempegod og som jeg ikke har smakt før. Jeg synes også det er kjempegøy å se hvor mange gode restauranter Stavanger har fått de siste årene. Jeg gleder meg til å spise på Sabi Omakase på kvelden og det er kjempebra at Stavanger har fått sin første Michelin-restaurant siden sist. Av det jeg er spent på er det å se hvor mange av årets utstillere som har klart å ta til seg det vil «klager» på hver eneste år på premieutdeling, nemlig nyskaping. Det har vært veldig mange flinke utstillere de siste årene, men kreative nyskapninger har det ikke vært så mange av.

Anders Husa
Blogg: Anders Husa – Foodie Stories
– Bloggen min handler om restauranter og reise. Jeg skildrer ekte restaurantopplevelser fra steder jeg ønsker å anbefale folk. Målet er å være den beste guiden til Skandinaviske restauranter både for skandinavere og andre tilreisende, samt en god guide til de største matbyene i verden generelt. Jeg lager guider til byer og skildrer enkeltrestauranter. I tillegg har jeg kartoversikter og en ryktebørs for nyåpninger i Skandinavia, sier Anders.

Anders bor i Oslo, men er fra Sandnes, så han kjenner godt til Gladmat.

– Jeg har vært på festivalen flere ganger når jeg bodde i Sandnes. I fjor var jeg for første gang med som dommer i Gladmatjuryen. Det jeg husker aller best er noen av vinnerstedene vi kåret: Tango for gladmatretten, Fisketorget for beste opplevelse og Sjøhuset Skagen for kreativitet. I år er jeg mest spent på arepas! Det har jeg bare spist én gang før på restaurant Taller i København, og de var fantastisk gode. Så er veldig spent på om Stavanger klarer å leve opp til den opplevelsen. Dette kan bli den nye trendretten, så kult at Gladmatfestivalen er først ute i Norge (meg bekjent). Ellers ser jeg at et par steder serverer steambuns, og det elsker jeg.

Anders liveblogger fra festivalen, følg med her for de nyeste oppdateringene.

Analiza Gonzales
Blogger: Analiza Gonzales og Lizas matverden
– Jeg blogger hovedsaklig om mat jeg lager og noen ganger om ting jeg gjør, sier Analiza.

– Min beste gladmatopplevelse må være første gangen jeg var med, i 2014, da det var feiring av Ingrid Espelid Hovig sin nittiårsdag. Det var sol og skikkelig fest rundt Vågen. I år er jeg mest spent på nye, spennende smaker. Jeg vil også legge til at jeg gleder meg til all matgleden og -entusiasmen som finnes rundt Vågen under festivalen. Og så gruer jeg meg til å måtte velge bort noen for det var kanskje bare en liten detalj som gjorde at de ikke nådde opp.

Elin Rusnes Kvingedal
Blogg: Kjøkkenmagi
– Bloggen min er en matblogg hvor jeg skriver om alt fra kjøttkaker og pasta til bryllupskaker i flere etasjer. Jeg liker å lage mat fra bunnen uten ferdige sauser og kryddermixer og prøver å formidle dette på en enkel måte på bloggen, sier Elin, som har vært med i juryen to ganger tidligere.

– Det blir servert mye god mat disse dagene. Gladmat er en fantastisk matfestival jeg har blitt enda mer glad i nå. Ettersom jeg bor i Sandnes har jeg vært på Gladmat omtrent hvert eneste år siden det startet. Den beste gladmatopplevelsen for meg er å dele festivalen sammen med andre matnerder (jurydeltagerene), diskutere smaker og smaksammensetninger. Oppleve folkemengden, mange fornøyde mennesker og bare se på folkelivet i Stavanger. I årets festival er jeg mest spent på om vi får servert noe helt nytt, tema for året er etter som jeg har forstått «nye tider» og jeg håper å få helt nye smakskombinasjoner.

André Blomberg-Nygård
Restaurantkritiker VG/Godt.no
– Jeg skriver om restauranter i VG, og dette er første gang på Gladmat. Gleder meg! Det blir spennende med så mange ulike smaker på noen få dager. Nesten like spennende som kroppsvekten når jeg reiser hjem igjen, sier André.

Prisutdelingen skjer på Gladmatscenen lørdag kl 15.00

Kriterier

Beste Gladmatrett
1: Råvarer: Klarer en å bruke råvarer på en variert og spennende måte?
2: Tilberedning: Er retten praktisk å spise eller ta med seg, og ser den delikat ut?
3: Kvalitet: Vurder smak og tekstur.
4: Kobling: Profileres/markedsføres bedriften godt gjennom Gladmatretten? / Får Gladmatretten deg til å huske denne bedriften?
5: Årets tema: Er ”Nye tider” ivaretatt?

Beste Gladmatstand
1: Aktivitet: Hva slags aktiviteter foregår på standen i tillegg til statisk utstilling/salg?
2: Standens utseende: Vurder designet på standen.
3: Orden: Er hygiene og renhold for personell og stand, ivaretatt?
4: Profilering: Hvilken relevans har aktiviteten på standen i forhold til bedriftens tilbud?
5: Publikumsvennlighet: Klarer en ut fra standens forutsetninger på en god måte å betjene publikum, uten at det blir stress og kaos?
6: Årets tema: Er ”Nye tider” ivaretatt?

Beste Gladmatopplevelse
1: Historiefortelling/Formidling: I hvilke grad formidler utstiller historien knyttet til råvarer og/eller eget konsept?
2: Visuelt: Hvor innbydende er det som serveres?
3: Service: Hvor stor entusiasme og hvor god kunnskap har personellet om det som serveres?
4: Ble du sett? Ble du tatt i mot på en måte som gav deg en god opplevelse/ følelse?
5: Årets tema: Er ”Nye tider” ivaretatt?

Årets nyskaper
1: Råvarebruk: Brukes råvarer som er uvanlige, eller brukes råvarer i nye kombinasjoner eller tilberedninger?
2: Presentasjon: Er presentasjon av mat og konseptet ellers overraskende og nyskapende?
3: Trend: faller utstilleren innenfor en ny trend innen matlaging?
4: Bærekraft: er utstiller/mat nyskapende/kreativ med tanke på bærekraftig matproduksjon?
5: Årets tema: følger utstiller opp under «Nye tider»?