Nyheter

– Du tuller ikke med julemat

Det skal ikke stå på verken sikkerheten eller julestemningen når byens restauranter inviterer til måltidsopplevelser i førjulstiden.

…og de har satt opp pleksiglass, og de har pynta tre…

– Vi har holdt på med julemat i nesten 20 år, sier kjøkkensjef Runar Helgeland på N.B. Sørensen. Han har ingen plan om å la en pandemi stoppe den tradisjonen. Koronatiltakene er i orden hos restauranten, og de inneholder blant annet pleksiglass, Antibac og gjesteregistrering.

– Gjestene våre kommer igjen år etter år, og det er veldig kjekt å være del av deres juletradisjoner. Blant annet har vi en gjeng som har lutefisklag i Annen Etage hver desember.

– Å ha alt på stell er utrolig viktig! Vi skal gjøre vår del av jobben for å få samfunnet gjennom dette, og gjestene våre skal kunne senke skuldrene, føle seg sikre, og kose seg mens de er her.

Juletradisjon for gjestene

27. oktober lanserer de årets julemeny, med både pinnekjøtt, ribbe, lutefisk og juletorsk.

– Gjestene våre kommer igjen år etter år, og det er veldig kjekt å være del av deres juletradisjoner. Blant annet har vi en gjeng som har lutefisklag i Annen Etage hver desember.

Mye følelser er knyttet til julemat, og hvilken som helst nordmann kan framstå strengere enn en Bocuse d’Or-dommer om ribbesvoren ikke er sprø nok. For en gjeng dyktige, kreative kokker betyr det at spillereglene endres når desember nærmer seg.

– Alle har jo julemat hjemme hvert år, og den blir jo aldri bedre enn hjemme hos mor. Men det er det vi prøver på. Vi tar utgangspunkt i de helt tradisjonelle oppskriftene, og utvikler dem forsiktig år for år, slik at de hele tiden skal bli litt bedre. I år skal vi prøve oss med to sauser til pinnekjøttet. Det er så vågalt det blir.

I år lager kokkene på N.B. Sørensen to sauser til pinnekjøttet.
– Det er så vågalt det blir.

Lokale råvarer på julemenyen

Råvarene kjøper han helst lokalt. Ribba er fra Jæren, i tillegg byr restauranten på lutefisk fra, vel, Lofoten, torsk fra Sirevåg og pinnekjøtt fra Idsøe.

– Hvor lenge vanner du ut pinnekjøttet? 

– Her serverer vi det utvannet i 24 timer. Da blir det perfekt.

N.B. Sørensen sine juletradisjoner er nesten 20 år gamle. Også i år ønsker de gjestene velkommen til julemat.

Tekst: Mari Hult
Foto: Tord Paulsen