Nyheter

Her er årets Gladmat-vinnere

På Gladmatfestivalen 2018 sin siste dag ble det utdelt priser og stipender, samt kåret finalister i Det Norske Måltid.

Gladmatprisene

Årets Gladmatrett
Årets gladmatrett skal være den beste matretten publikum kan kjøpe for 40 kr. Med årets gladmatrett viste vinneren at vedkommende har forstått årets tema, som er balanse, på en ypperlig måte. Årets gladmatrett ser ut som noe bestemor kunne har servert, men smaker som noe bare en av verdens beste kokker kunnet ha funnet på. Årets gladmatrett er både perfekt krydret og balansert og inneholder bl. a. røykt kveite og fritert potetvaffel.

Årets vinner er Mat hjemmefra – Christopher W. Davidsen

Beste Gladmatstand

Beste Gladmatstand har både en velfungerende salgsdisk med god service og flyt, der køen glir lett og man raskt blir betjent. Uproblematisk og ryddig køsystem. Logoen til stedet er lett gjenkjennelig og enkel å få øye på med stor, kontraststerk print over disken. Spiseområdet av standen er romslig med god plass til flere, og gir akkurat det man lengter etter når man har gått fra sted til sted i solsteika og vil sitte ned i skyggen med det man har kjøpt for å nyte. Overbygget er lyst og spiseområdet fremstår frodig, som en liten oase i festivalens mylder. Den har et behagelig lys i tillegg til skygge fra direkte solskinn, og området er rent og ryddig og holdt i en gjennomtenkt fargeskala med lyse farger. Et gjennomført estetisk miljø som dessuten gjenspeiler kultur og tematikk rundt maten som selges og serveres. Fargene er harmoniske, friske og glade, som i Mexico.

Å bruke paller som spisemøblement gir en røff og ujålete snert til miljøet som også kler den tidsriktige «street food-feelingen» til maten godt. Fargerike vimpler og baktepper med print av blomster og planter er glade og, og perfekte omgivelser for en pust i bakken og noe godt i munnen og magen. Et godt sted å hvile beina og nyte mate og drikke.

Vinner av beste gladmatstad går til Los Tacos.

Beste Gladmatopplevelse
I år stod det mellom La Feve, Hekkan burger, Il Gelato, Reisa og Eg og Du.
Det har som vanlig vært mange fantastiske opplevelser under gladmat med både kunnskap om produkene sine og masse engasjement.
Årets vinner fortalte grundig de som er interessert å høre om teknikker og tanker de har hatt rundt årets gladmatretter. Kokkene bak konseptet har tidligere år skilt seg ut med sine til tider litt for sære retter. I år har de truffet blink. De viser tydelig at dette er noe de virkelig brenner for og de har lagt seg i selen for å få frem smaker og balanse i rettene. Både hval trukket i kaffe og nydelig kaldbrygget kaffe med hylleblomst gjorde at dette ble årets gladmatopplevelse for oss.

Vinner av beste gladmatopplevelse går til Eg og Du.

Beste nyskaping
Årets nyskaping går til en utstiller som har brukt sin kunnskap, kreativitet og sitt store engasjement på å lage en gladmatrett som fåtallet har smakt, sett eller hørt om tidligere. Retten ivaretar årets tema, «balanse», på en fin måte, der alle komponentene utfyller hverandre og gir en overraskende smaksopplevelse. Årets utstiller har vunnet pris i samme kategori tidligere, og ble i år en soleklar vinner innen denne sjangeren.

Årets nyskaping går til Il Gelato.

Barnejuryens pris går til Kitchen & Table

Finalister Det Norske Måltid

Det Norske Måltid kårer de beste mat- og drikkeproduktene i Norge og er landets viktigste og mest prestisjefylte prisutdeling innen denne bransjen.  Vinnere skal kåres i 13 kategorier, og finalistene i tre av disse ble kåret under Gladmatfestivalen, nemlig sider, sommergrønt og sjømat foredlet.

Dommerne som har vurdert de ulike produktene i Stavanger er Tommy Raanti, (juryleder) Tango Bar & Kjøkken og Fish & Cow, Britt Elisabeth Fossdal, Designkokken, Karl Erik Pallesen, Fisketorget i Stavanger, Maj-Britt Aagaard, Spiselandslaget matblogg, Anita Løyning, Oldermann i Kokkenes Mesterlaug Rogaland og Silje Hanasand, vinkelner Tango Bar & Kjøkken.

Finalister Årets sjømat – foredlet:
Skakkeaure, fra Skakke Røykeri AS, Etne kommune i Hordaland, Bottarga Borealis – hel bit, fra Hrogn AS, Tromsø kommune i Troms og Klippfisk Carpaccio Loins Extra, fra Jacob & Johan Dybvik, Sula kommune i Møre og Romsdal

Finalister Årets sider:
Edel Is-Sider, fra Åkre AS, Ullensvang kommune i Hordaland, Alde sider, fra Alde, Ullensvang kommune i Hordaland og Hardanger Dronningsider, fra Hardanger Saft og Siderfabrikk, Ulvik kommune i Hordaland

Kategorien Årets det grønne naturelle er i år delt i to dommervurderinger på grunn av sesong, og første del av vurderingen pågikk på Gladmat. Neste vurdering er i midten av september i Tromsø, da vil finalistene i denne kategorien kunngjøres.

Gladmatstipend

Inge Steenslands Stiftelse sitt Gladmatstipend deles ut til to aktører, en folkelig og en fine dining. De påmeldte restaurantene har hatt besøk av juryen bestående av Amanda Bahl, Roar Hildonen og Jørn Lie. De to vinnerne får hvert sitt stipend på 30 000 kroner som skal brukes til kompetanseheving. Les mer om Gladmatstipendet her. 

Årets Gladmatstipend går til Fisketorget og Tango

Ingridprisen

Ingridprisen deles ut hvert år til en kokk med gode formidlingsevner og som er opptatt av fornyelse av det norske kjøkken og de norske råvarene, i inn eller utland. Prisen skal bidra til å synliggjøre kokkefaget som et yrke med mange muligheter, både nasjonalt og internasjonalt. Prisen skal bidra til omdømmebygging rundt matfagene, men kokkefaget spesielt. Prisen skal gi prisvinnerne mulighet til videre utvikling i faget.

Ingridprisen deles ut av Rogaland fylkeskommune.

Årets Ingridpris går til Jørn Lie. 

Lie er kokk, driver Vaaghals og Gamle Rådhus i Oslo, er manager for Det Norske Kokkelandslaget, jobber med lærlinger, rekruttering og kompetanseheving.