Nyheter

HHMOSPV på Gladmat

– Men skal du ha ketchup på? De lærde strides.

Hvert år prøver toppkokkene å overgå hverandre i å lage den mest innovative, mest spennende, mest sjokkerende og mest smakfulle Gladmatretten – retten som alle utstillerne må tilby for 40 kroner.

Utstillerne jobber med retten litt for å bli snakkis, litt for å hente høye terningkast hos avisene, og ikke minst for muligheten til å stikke av med prisen for årets Gladmatrett.

– Vi funderte lenge på Gladmatretten, sier daglig leder Fredrik Holst hos Jærbakeren Arne Johannesen.

– Hva er populært hos oss? Hva er historien vår? Hva kjennetegner oss og andre bakerier i regionen…? Vi ville gå back to basics. 

Og det gjorde de. Bakeriet fant tilbake til en gammel kjenning, en rett siddiser har spist på Smuget, sandnesgauker har spist på Ruten, og som har vært på menyen hos alle bakerier i hele distriktet. En slager som til og med har sin egen hyllestgruppe på Facebook med over 10 000 medlemmer.

– Horn er jo så rogalandsk! Det måtte bli årets Gladmatrett. Halvt horn med ost, skinke, piffi varmt (HHMOSPV). Retten som «alle» elsker, og spiser til frokost, lunsj, middag… og nattmat.

240 000 av disse selger Jærbakeren Arne Johannessen i løpet av et år.

Spøker ikke med horn

Ifølge bakeren er det kun i Rogaland en får kjøpt store horn. Skikkelige.

– Har jeg besøk av kolleger fra Oslo rister de bare på hodet, og spør om vi virkelig selger slike store horn, og om et halvt horn er beregnet til én person, sier han oppgitt.

– Andre plasser i landet selges det små syttigrams horn, altså tilsvarende vekt som rundstykker og frokostbrød. Men her i Rogaland spøker vi ikke med HHMOSPV.

På topplisten år etter år

Det er ikke bare selvrespekten til bakeriet som krever at en har horn i sortimentet, skal vi tro Holst. Det er også bra for forretningen.

– Jeg har i løpet av 15 år i bakeriet lansert ufattelig med nyheter. De fleste forsvinner. Men hornet består, og ligger inne på topp tre listen over hva som selger mest år etter år etter år. Hver dag sender Jærbakeren ut cirka tusen horn til kundene våre. I tillegg til våre åtte utsalg skal blant annet storhusholdninger, kantiner og sykehuset ha horn. Horn spises av alle!

240 000 bakte horn i året. Gladmatretten sa seg selv.

– Alle har et forhold til halvt horn med ost, skinke, piffi varmt.. Men skal du ha ketchup på? De lærde strides.

Jærbakeren Arne Johannessen og HHMOSPV finner du på stand 111 på Skagenkaien under årets Gladmatfestival.

Halvt horn med ost og skinke. Ikke varmt ennå.