Nyheter

Hvem vinner Aftenbladets Gladmatpris i år?

Fjorårets vinner har brukt stipendet på inspirasjonsturer for staben.

I fjor stakk Renaa Restauranter av med Aftenbladets Gladmatpris 2016 («restaurantprisen»).

– Vi var utrolig stolt over å vinne gladmatstipendet, mange gode restauranter er med og all entusiasmen over Gladmat gjør at vi alle legger oss i selen og ønsker å gi våre gjester en super kveld. Gladmat er Stavanger og Stavanger er Gladmat og å være med å fremme yrkene våre og de flotte produsentene og råvarene som Rogaland har med en hel festival er magisk. Vi ønsker å være med og skape gode opplevelser for de som er på Gladmat og kommer til byen vår. Vårt arrangement er stort, vi har 250 gjester og vi har jo kun plass til 80 + 20 gjester så alle vi på Renaa, Renaa:Matbaren og Renaa:Xpress må virkelig jobbe og planlegge, planlegge og planlegge for at vi skal klare å gjennomføre slik vi har planlagt. Og det syntes jeg de gjør så utrolig flott- og at det harde arbeidet anerkjennes er veldig godt og stort, sier Torill Renaa.

– At vi vant prisen gjør at vi legger et enormt press på oss selv også under årets Gladmat. Prisen gir oss boosten vi trenger til å gjennomføre det samme konseptet i år.

Under Gladmat i år bruke Renaa de to første kveldene som vert for Gladmatmiddagen, de to siste arrangerer de «Hellstrøms Bistrovaganza» som de vant prisen for i fjor.

– Det er noe vi ikke gjør til vanlig! Plutselig har vi 250 gjester på en kveld, og vi skal gjennomføre det på en slik måte at både Eyvind Hellstrøm og Sven Erik Renaa er fornøyde. Stemningen skal være god. Det er jo en grunn til at Hellstrøm er her hvert år, og det er fordi alle i staben vår er griseflinke. Vi har enorm respekt for ham, og når han sier at vi har gjort en god jobb så er det stas. Han sier det ikke hvis han ikke mener det.

FJORÅRETS VINNER: Renaa vant i 2015 Aftenbladets Gladmatpris og stipend fra Inge Steenslands Stiftelse.

FJORÅRETS VINNER: Renaa vant i 2015 Aftenbladets Gladmatpris og stipend fra Inge Steenslands Stiftelse.

I fjor vant bistrovaganza-konseptet altså restaurantprisen, og for første gang kom prisen med det nye Gladmatstipendet. Stipendet deles ut til en restaurant som har utmerket seg gastronomisk og råvaremessig, og skal brukes til matfaglig utvikling og inspirasjon. Stipendet er på 50 000 kroner, og er gjort mulig av Inge Steenslands Stiftelse. Inge Steensland (1923 – 2010) var en av Stavangers mest kjente shippinginvestorer, samfunnsbygger og motstandsmann under krigen, og en av Norges mest kjente krigshelter. Steenslands Stiftelse tildeler hvert år midler til allmennyttige formål.

– Vi drar på studieturer med nøkkelpersonellet vårt. Vi har vært i San Fransisco, Belgia og i København, og stipendet er et magisk bidrag til denne potten. Vi tjener jo ikke penger i denne bransjen. We’re not in it for the money, sier Renaa.

SPISELIGE BLOMSTER: "God is in the details", sies det, og på Renaa er ingenting overlatt tilfeldighetene.

SPISELIGE BLOMSTER: «God is in the details», sies det, og på Renaa er ingenting overlatt tilfeldighetene.

 

– Jeg er så ydmyk over at folk velger oss når de skal ut og spise. Da må vi sørge for at det blir så bra som mulig, at de skal føle at de kommer hjem. De skal føle at de sklir inn, at de blir tatt vare på, og når de går ut igjen skal de være litt lettere og gladere. En slags virkelighetsflukt. Det er en forestilling, det handler ikke bare om maten. Når vi planlegger Gladmat så ser vi litt på konseptet og programmet til festivalen. I år er det «nye tider», og det har vi prøvd å hente elementer fra hos oss. For eksempel er alle blomstene på bordene våre spiselige. Så tar vi og lager den franske bistroen mer jærsk, vi skaper fransk stemning med ting fra Rogaland. Sølvberget blomster leverer jo blomstene, og vi bruker de lokale musikerne Johan Egdetveit trio. Alle leietagerne ved Breitorget hjelper oss med å få dette gjennomført.

I tillegg til Gladmatmiddag og bistrogaganza har Renaa fått til enda et arrangement under årets festival. I samarbeid med Hanekam inviterte de torsdagen til «La Famiglia» – et italiensk langbord midt i fargegaten.

– Det er så kjekt vi kan gjøre ting sammen med Hanekam! Vi må støtte byen og regionen vår sammen. Gladmat er ikke bare for oss, det er for buss, hoteller, klær, matbutikker, frisører, ja hele infrastrukturen.

Aftenbladets Gladmatpris deles ut på Hovedscenen lørdag fra klokken 15.00. Møt opp og hei fram dine helter!

Torill Renaa_2