Artikler Nyheter

Ingen røyk uten sild

Det er sildegalskap i Vågen.

“Sild er alt i én tønne: Verdens mest miljøvennlige fiskemat og verdens sunneste mat sånn generelt”, skriver forfatter og matekspert Yngve Ekern på sin blogg, og melder at nå er sild like trendy som det er moderne.

I Stavanger har Sjøhuset Skagen allerede kastet seg på sildebølgen. Hele våren har banneret “Sildå e komen” ropt utover vågen, og kjøkkensjef Robert Ottesen har invitert siddiser på sildebord ni lørdager på rad.

– Jeg har sagt lenge at sild er kult! Nå er det rett tid å gjøre noe med den på.

Sild som makrell kombi2

Sild på 50 måter
Sild er ikke bare sild, skal vi tro kjøkkensjefen. Da han satt opp sitt sildebordet sluttet han å telle etter han hadde 50 ulike, egenlagde, retter på plass.

– Det er masse måter å tilberede sild på. Til sildebordet plukket vi ut alle sildetypene selv med tanke på sluttproduktene, og vil lagte alt fra bunnen av. Vi hadde grava sild, marinert stek sild, sild i akevitt, rømme, karri, fileter i hjemmelaget krydder og lake, fersk sild som vi stekte ren og i fløtesaus, fritert småsild, salater av og med sild, russisk sildesalat, tartar og mye, mye mer. I tillegg  jobbet vi med ett fantastisk råstoff fra Lykkeberg i Danmark – «Gammelmodnet sild».

Vi ville ikke at det skulle bli en hotellfrokostbuffet med hvite skåler fylt med sild fra spann, vi ville gjøre det skikkelig for å vise hvor utrolig bra sild kan være. Dette var noe jeg ville gjøre, rett og slett.

Lyst å lage sild hjemme? Den kan faktisk paneres og stekes akkurat som makrell. Les mer her.

Selv om sildebordsesongen foreløpig er over lover Ottesen at det blir mer sild i Vågen framover.
– Vi kommer til å stunte litt nå når det blir varmere i været. Nå har vi en drill på det.

– Gledens galskap
Gladmat-publikummet kjenner nok også Ottesen og Skjøhuset Skagen for stunting og show. De har en lang tradisjon med utradisjonelle menyvalg på festivalen, senest med fjorårets “Gangsta wrap” som de stakk av med Gladmatrett-prisen for, en pris som føyde seg inn i en lang rekke hos Sjøhuset.

Skagen priser kombi spør Lena

– Det ligger mange timer i planleggingen hvert år, men vi må jo alltid prøve å toppe fjorårets stand. Når du kommer inn i det så er det kjekt å gjøre seg bemerka. Etter travle dager i mai og juni så er det godt med en liten avveksling i hverdagen, og det er så kjekt å banke de på den andre siden av Vågen når det kommer til prisene. Når vi er med og kan konkurrere med topprestaurantene i byen og alle de andre med en klippfiskburger, da er det verdt alle timene, sier Ottesen.

Les mer om hvordan det er å være utstiller på Gladmat her.

– Vi prøver å finne på ting som er nesten umulig å lage til daglig, og så tar vi det ut i en festivalsetting der det ihvertfall er umulig. Det er det som er gøy. Vi har fått det til enn så lenge, så nå er jeg spent på i år.

Teltet

Vært med hvert år
Han har vært med på festivalen hvert eneste år.
– I år har jeg tiårsjubileum på Gladmat med Skagen, så det må jo bli bra. Jeg var med på festivalen første gang i 1997, da var det vel en prøvefestival, og stod i svingen der med Hansenhjørnet i et telt. Så har det blitt hvert år siden. Jeg synes det er en fryd når bedrifter går all in med standene sine. Selv har vi ikke så stor og fancy stand, opplevelsen vi gir er det på tallerken. Det ene året lagte vi åkerull, da stod det flere dager seks mann i kjelleren hos oss og kokte og kutta for å lage garnityr og produserte noe vi solgte for 30 kroner. Det er jo galskap, Gladmat, men det er gledens galskap!

Har du lyst å være utstiller på Gladmat? Les mer her.