Arrangementer 2019

Kokepunktet

I år tar vi Gladmats fagprogram ut til festivalpublikummet.

På to scener i temaområdene Torget og Smaken av Norge inviterer vi alle festivalgjestene til å høre på produsenter og fagfolk – helt gratis. Foredragene vil vare rundt 20 minutter, og passer for alle besøkende til Gladmat.

Tema for årets Gladmat er vekst. Ordet er bredt og vi får assosiasjoner til gress, gro, høste, grønnsak, produksjon, råvarer, å plante eller planter. Men det kan også være bærekraftig vekst, grønn vekst eller vekst i organisasjon (for eksempel samarbeid mellom et serveringssteder og produsenter).

Gladmat ønsker å vise vekst blant annet gjennom det faglige programmet vi har – Kokepunktet. I år tar vi produsenter og fagfolk ut i folkelivet for å fortelle de gode historiene knyttet til tema Vekst. Vi inviterer flinke, inspirerende foredragsholdere og fagfolk som får i oppgave å informere og opplyse publikum om emner som andelsgård, kjøkkenhager, mathelse og matsvinn.

I år skal vi også tilby faglig påfyll utenfor festivalområdet. Margunn Ueland gleder seg til å ta dere imot i kjøkkenhagen på Eiganes, og Kristine Enger gleder seg til sanketur på Tungenes.

Program

Kristine Enger

Kristine Enger er ordfører i Randaberg. Hun er også en lidenskapelig sanker av ville vekster i naturen, trolig en av de i landet som er mest aktive på dette feltet i dag. Her i Rogaland har vi en helt fantastisk natur med mange viktige ville nyttevekster. Vi finner blant annet Nordens koriander og Nordens vanilje, og en helt spesiell kulturplante kvann, som ble eksportert fra Norge til Europa så tidlig som i middelalderen. 

Kristine inviterer gjerne med på sanketurer etter spiselige ville vekster langs kysten av Randaberg. Sommeren 2018 inviterte hun med seg Stavangerregionens beste restaurantkokker. Kristine er spesielt opptatt av at kunnskapen om å sanke ville vekster i naturen skal gå videre til de unge.

I år under Gladmat får vi lære mer om sanking på to måter. Hun holder innlegg onsdag og torsdag i festivalområdet, og inviterer til sanketur ved Tungenes fredagen under Gladmat. Turen går fra Tungevika til Tungenes fyr og derfra videre over berg og mark i det flotte kulturlandskapet mot Sandestranda. Turen tar inntil to timer og er gratis. 

Tidspunkt:

 • Foredrag onsdag 24. juli kl. 17.00 (Smak på Norge)
 • Foredrag torsdag 25. juli kl. 17.00 (Smak på Norge)
 • Sanketur fredag 26. juli kl. 13. Det er ingen påmelding i forkant, men møt opp litt før oppstart fordi turen starter presis. Hvis det er noen som ikke har egen transport, har vi noe kapasitet fra Stavanger til Randaberg og tilbake. Det er begrenset med plass, så vennligst send en epost til post@gladmat.no for å bestille sete (første mann til mølla).

Bodil Raustein

Andelslandbruk er et samarbeid mellom bønder og forbruker der ansvaret og avlingene deres. På Randaberg driver bonde Bodil Raustein Solbakken Andelsgård, og interessen for å være med som andelseier er voksende. På Solbakken fylles andelene opp, og det er venteliste for sesongen 2020. Bodil kommer til Gladmat for å fortelle om hvordan gården drives, hva er egentlig andelslandbruk, hvorfor det er bra for bonden og nærmiljøet. Hvis vi er heldige får vi smake på noen av grønnsakene de produserer også. 

Tidspunkt:

 • Fredag 26. juli kl. 15.00 (Torget)

Bjørn Roth

«Kveik og Norsk Gårdsøl i Fortid, Nåtid og Fremtid». 

Tidspunkt: 

 • Onsdag 24. juli kl 17.30 (Malt & Humle)
 • Torsdag 25. juli kl 17.30 (Malt & Humle)
 • Fredag 26. juli kl 17.30 (Malt & Humle)
 • Lørdag 27. juli kl 17.30 (Malt & Humle)

Dag Jørun Lønning

«Den levande matjorda: verdas største og viktigaste økosystem».

Dag Jørun Lønning er professor og rektor ved Høgskulen for landbruk og bydgeutvikling på Bryne. Han er kanskje mest kjent som forfatter av Jordboka og Jordboka II og kommer til Gladmat for å snakke om jord i en vid forstand sett ut fra et biologisk, bærekraftig perspektiv.

Tidspunkt:

 • Fredag 26. juli kl. 15.30 (Torget)

Idar Håland

«Hva er godt kjøtt? Fra hode til hale»

Kjøtthandler Idar Håland (Håland Kjøtt) tok over familiebedriften i 2008, som 3.generasjon Håland. Idar er genuint opptatt av å utvikle slakterbutikken videre, og flyttet virksomheten inn i framtidsrettede lokaler i 2015. Her fører han stolt videre tradisjonene etter sin morfar. Som første slakterbutikk i Norge, åpnet også Håland sitt eget spisested, Edeståvå.

Idar ønsker å slå et slag for bonden, slakteren og kjøttfaget. Han kommer til Gladmat for å filosofere over hva som er godt kjøtt i dagens samfunn. Han vil snakke om hva som skal til for å få et bedre kjøttkonsum, og viktigheten av både bærekraftig produksjon og godt dyrehold.

Lørdagen under festivalen, har Idar med seg slakter Stian Espedal og bonde Arthus Salte på scenen. De vil ha en samtale om hva som er «godt kjøtt» i dagens samfunn. Samtalen foregår mens Stian skjærer ei melkeku fra melkebonde Arthur, slik at vi skal lære mer om hele dyret.

Tidspunkt:

 • Onsdag 24. juli kl. 15.30 (Smak på Norge)
 • Torsdag 25. juli kl. 16.30 (Smak på Norge)
 • Fredag 26. juli kl. 16.30 (Torget)
 • Lørdag 27. juli kl. 11.30 (Smak på Norge)

Ingunn og Johan Anstensrud

«Hvorfor verdens beste havre vokser i Norge»   

De siste årene har Ingunn & Johan Anstensrud dyrket verdens mest eksklusive havre på gården sin – svarthavre. Av denne lager de havregryn, både som lettkokt og steel cut som distribueres i ca 500 butikker i Norge under merkenavnet Den Sorte Havre. Den Sorte Havre er regjerende NM-mestre i grautkoking og kåret til Norges beste havregryn. Ingunn og Johan kommer til Gladmat for å forklare hvordan vi endte opp med å lage verdens beste havregryn, men også vår plan for hvordan verden skal få smake havregrøt av en kvalitet de ikke er vant til.

Tidspunkt:

 • Onsdag 24. juli kl. 15.00 (Smak på Norge)
 • Torsdag 25. juli kl. 13.30 (Smak på Norge)

Johan Swahn

Svensken Johan er kokk med doktorgrad i sensorisk markedsføring. Han reiser mye rundt og holder foredrag, og arbeider blant annet med trendanalyser. Johan har spesialisert seg på å integrere vitenskap i næringsliv og dagligvarehandel, og jobber mye med fremtidens mat. Han holder inspirerende foredrag om mattrender og hvordan sensorisk markedsføring kan ta merkevarer til neste nivå. 

Johan kommer til Gladmat for å inspirere og leke med smaker på et morsomt vis.

Tidspunkt:

 • Onsdag 24. juli kl. 15.30 (Torget)

Anne Marte og Kristoffer Evang fra Ask Gård

«Pølsemaker, pølsemaker hvor har du gjort av deg?»

Anne Marte og Kristoffer har drevet ASK gård foredling siden 2013. Savnet etter økologisk mat i butikken samt en lidenskapelig interesse for mat var starten på ASK. Det startet i et 22 kvm stabbur og med råvarer fra egne økologiske sauer. Året etter var de inne i et nybygd pølsemakeri på 160 kvm på gården. I dag jobber det fem personer med bakgrunn fra pølsemaker- og kokkeyrket.

Vi gleder oss til å høre deres inspirerende historie om bakgrunn og utvikling av sin prisvinnende matproduksjon.

Tidspunkt:

 • Torsdag 25. juli kl. 15.30 (Smak på Norge)
 • Fredag 26. juli kl. 13.30 (Smak på Norge)

Kåre Wiig

Miljøgartneriet ligger på Jæren og er et av Nordens største gartnerier. På grunn av et tett samarbeid med nabobedriftene, fokus på energisparing og ved å benytte biologisk dyrkning, er det også et av Nordens mest miljøvennlige gartneri. Kåre Wiig er mannen bak gartneriet og han kommer til Gladmat for å snakke om historien til Miljøgartneriet, litt om tomatproduksjonen i Rogaland historisk sett, og hvilke tanker han har om tomatproduksjon frem i tid.

Tidspunkt:

 • Fredag 26. juli kl. 12:30 (Torget)

Lise – Lotte Ask Henriksen

«Bærekraftig livstil: fra jord til bord»

Lise-Lotte Ask-Henriksen er født og oppvokst i Norge, men bor for tiden i London hvor hun jobber som Freelance Health Consultant. Hun er gründeren bak Honey&Roots, en plattform som deler kunnskap og inspirasjon for en mer bærekraftig livsstil. Lise-Lotte’s mål er å Lise-Lotte har en bred utdanning og lang praktisk bakgrunn i feltene innen bærekraft, helse (livstil og ernæring) og digital markedsføring. Hun er utdannet Veterinær sykepleier (Dyrepleier) med en Bachelorgrad i International Business Management og Mastergrad i Kinesisk Ernæring. 

Lise-Lotte var shortlisted på BOOM Awards i 2017 av Soil Associations, utnevnt av Balance Magazine I England som «The Top Organic and Natural Influenser to Follow” I 2018 og er for øyeblikket en av fem finalister i årets BOOM Awards: Organic Blogger of the Year (finalist blir kåret 26.juni).

Lise-Lotte kommer til Gladmat for å inspirere publikum og for å si noe om hvilke små endringer som kan gjøres som har en positiv effekt på egen helse og miljøet. 

Tidspunkt:

 • Onsdag 24. juli kl. 14.30 (Torget)
 • Torsdag 25. juli kl. 12.30 (Torget)
 • Fredag 26. juli kl. 13.00 (Torget)
 • Lørdag 27. juli kl. 12.30 (Torget)

Margunn Ueland

Opplev Margunn sin kjøkkenhage på Eiganes under Gladmat. Margunn er blogger, forfatter, foredragsholder og helesecoach. Hun har vært hageentusiast i 30 år og var journalist i Stavanger Aftenblad fra 1980 til 2018. Hun sier at å dyrke frem grønnsaker, bær, frukt og blomster er det kjekkeste hun vet, og denne gleden har hun lyst til å dele med Gladmat – publikummet også. Hun skal dele sine beste tips og vise hvordan hun gjør det.

Det blir omvisning i kjøkkenhagen, rundt i Leikeplasshagen og selve hagen. Hun vil forklare, fortelle og svare på spørsmål. 

Tidspunkt:

 • Onsdag 24. juli kl. 16
 • Torsdag 25. juli kl. 12
 • Fredag 26. juli kl. 12 
 • Lørdag 27. juli kl. 12 

Omvisningen varer i 1 time og det blir også anledning til å få kjøpt signert eksemplar av boken «Margunns kjøkkenhage – Fersk mat året rundt».

Det er ingen påmelding i forkant, men møt opp litt før oppstart fordi omvisningen starter presis. Oppmøte ved Leikeplasshagen ved B. Chrisophersens gate 40, 4009 Stavanger. 

Marianne Hovelsrud

Marianne Olssøn/Marianne fra Hovelsrud gård på Helgøya i Mjøsa, er landets største produsent av økologisk kylling. Kyllingene er tildelt Dyrevernmerket, som de første og eneste i landet med dette merket. Hennes motto er at kyllinger ikke bare skal smake godt, de skal ha det godt. 

De er de første kyllingene i Norge som har fått tildelt Dyrevernmerket. På Gladmat kommer hun og forteller om arbeidet med dyrevelferd og om den vakre gården ved Mjøsa hvor de har satt tilbake hagen akkurat slik som det var i 1840.

Tidspunkt:

 • Torsdag 25. juli kl. 15.00 (Torget)
 • Fredag 26. juli kl. 12.00 (Torget)

Mette Nygård Havre

«Lynkurs i matredding»

Mette Nygård Havre driver folkebevegelsen «Spis opp maten» med mange tusen følgere i sosiale medier. Hun har som mål å gjøre hele Norge til matreddere. Hun har akkurat gitt ut bok og reiser land og strand rundt til alt fra festivaler og skoler til bedrifter for å gi lynkurs i matredding. Her lærer hun oss hvordan vi både kan redusere matsvinnet, men også spare litt penger i lommeboken. Mette sin bakgrunn er som journalist hos TV2.no og kommunikasjonssjef i renovasjonsselskapet BIR AS i Bergen. Her så hun med egne øyne hvor mye spisbar mat vi kaster og følte seg nesten kallet til å gjøre noe med det. Norge har forpliktet seg til FNs bærekraftsmål som sier at vi skal halvere matsvinnet innen 2030. Vi må alle stå på for at dette målet skal nås.

Tidspunkt:

 • Onsdag 24. juli kl. 16.00 (Torget)
 • Torsdag 25. juli kl. 14.30 (Torget)
 • Fredag 26. juli kl. 16.00 (Torget)

Sirdalsørret, ved Runar Blakstad og Andreas Lindhom

«Blått + Grønt = Muligheter»

I et helt nytt oppdrettsanlegg i Sirdalen, er Norsk Ørret i gang med produksjon av norsk, kortreist fjellørret.  De leverer allerede fisk til restauranter, i tillegg til at de har kommet til finalen i Det Norske Måltid. Runar og Andreas kommer til Gladmat for å prate om muligheter innen produksjon av mat i innlandsvann, og om mulighetene som finnes mellom blå og grønn næring.

Tidspunkt:

 • Fredag 26. juli kl. 14.30 (Torget)

Sissel Beate Rønning

«En lab – burger, takk!»

Sissel Beate Rønning er cellebiolog, teknologioptimist og matforsker og hun skal fortelle hvordan vi kan produsere mat på en ny og fremtidsrettet måte. I 2013 kunne man for første gang smake en ekte burger, dyrket i laboratoriet av professor Mark Post ved Universitetet i Maastricht. Er det fremtiden? Denne burgeren, som kostet 2,8 mill NOK å produsere, viste at det går an å dyrke kjøtt i laboratoriet. Hvordan gjøres dette egentlig? Hvor langt har vi kommet? Hvilke utfordringer gjenstår før vi finner dette i butikken, og hvilke muligheter finnes?

Tidspunkt:

 • Torsdag 25. juli kl. 13 (Torget)
 • Torsdag 25. juli kl. 16 (Torget)

Usman Mushtaq – EAT Foundation

 • Lørdag 27. juli kl. 13 (Torget)

«Kan vi spise oss til en mer bærekraftig verden?»

Usman Ahmad Mushtaq er lege og har en bachelor i samfunnsøkonomi. Usman sitter i styret til EAT og har vært med i organisasjonen siden den ble stiftet i 2013. Han har jobbet mest med den faglige delen av EAT og vært med på å bygge opp den internasjonale strategien. Under studietiden på universitetet i Oslo jobbet han aktivt med å fremheve sammenhengen mellom klimaendringer og folkehelse, blant annet som nestleder for den internasjonale medisinstudentforeningen IFMSA. Usman er også aktivt med i politikken og har vært politisk rådgiver på Stortinget for Arbeiderpartiet og byrådssekretær for byrådslederen i Oslo. Vi er stolte og glade for at EAT nå kommer til Gladmat.