Arrangementer 2018 Kokepunktet

Kokepunktet 2018

Gladmats matfaglige konferanse Kokepunktet arrangeres for fjerde gang dagen før festivalen åpner i 2018. Dette er en fagkonferanse for bransjefolk, og ellers andre som er interesserte i mat og nye trender.

Velkommen til Kokepunktet!

Kokepunktet er Gladmat sin matfaglige konferanse, og den arrangeres for fjerde gang i
2018. Den går av stabelen dagen før festivalen starter, og det er en fagkonferanse både for
folk i restaurant – og leverandørbransjen, og for andre som er interessert i mat, drikke og
trender.

Målet er at fagfolk i næringen skal få en felles arena for å inspirere, og å bli inspirert. I tillegg
ønsker vi at gjester og bidragsytere skal ha et treffpunkt før festivalen braker løs.

Hvert år deles Ingridprisen ut. Prisen skal løfte opp en kokk med gode formidlingsevner og
som er opptatt av fornyelse av det norske kjøkken og de norske råvarene, i inn eller utland.
Prisen skal bidra til å synliggjøre kokkefaget som et yrke med mange muligheter, både
nasjonalt og internasjonalt. Prisen skal bidra til omdømmebygging rundt matfagene, men
kokkefaget spesielt.

Tidligere Kokepunkt har hatt besøk av verdens beste slakter, Dario Cecchini, Eyvind
Hellstrøm, Esben Holmboe Bang fra Maemo, Heidi Bjerkan fra Vippa og Mikkel Shafi fra
Kokkeriet. Vi  har et spennende og aktuelt program i år også med fire foredrag i tillegg til en produsentsamtale, scroll ned for å finne informasjon om årets deltagere.

Vi gleder oss til Kokepunktet 2018!

Når: Tirsdag 17. juli fra kl. 11.30 – 16.00.
Sted: Spiseriet
Pris: Kr 995,- (Kr 595,- for studenter) inkludert nydelig mat fra Spiseriet.
Påmelding: Via denne lenken

PROGRAM

11.30 – 11.50: Registrering og mingling. Servering av Eplemost fra Grønvik Gard.
11.50 – 11.55: Åpning
11.55 – 12.30: Gunnar Karl Gíslason, Agern Restaurant
11.30 – 13.05: Cathy Cochran-Lewis, Whole Foods Marked USA
13.05 – 13.40: Servering av lunsj fra Spiseriet. Stående buffet med blant annet soppbuljong, anderillette, klippfisk fra Lerøy, urter fra Smågrønt og osten Lille Aske
13.40 – 14.15: Trond Vilhelm Lund, Rørosmeieriet
14.15 – 14.45: Pause med servering av søtt fra Ostehuset
14.45 – 15.50: Produsentsamtalen
Kristin Waagen (Tingvollost), Anders S. Almesveen og Alex Bouché (Midsummer Hotsauce), Kristoffer Evang (Ask gård foredling), Chris Fenes (EIR of Norway) møtes, samtalen ledes av Harald Birkevold. Alle deltagere får noen minutter til presentasjon, deretter snakker de sammen om utfordringer og suksesskriterier.
15.50 – 16.00: EIR of Norway presenterer produktene sine og gir gjester og deltagere en mulighet til å teste sjøpølse

FOREDRAG

Gunnar Karl Gíslason
Gunnar Karl Gíslason er fra Island og har en solid bakgrunn fra Island, Norge og Danmark. Nå er han bosatt i New York, hvor han driver stjernerestauranten Agern (eid av Claus Meyer). På Agern gjøres det nye nordiske kjøkken tilgjengelig for New Yorkere og besøkende, og vi synes det er utrolig stas at han tar turen til Stavanger og Kokepunktet i sommer!

Gunnar Karl Gíslason skal snakke om blant annet balansen mellom familie og jobb, og foredraget holdes på engelsk.

Cathy Cochran-Lewis
Cathy Cochran-Lewis – Whole Foods Market: Amerikas sunneste og mest ukonvensjonelle supermarked

Whole Foods Marked er en kjede som består av verdens største supermarked med økologisk og sunn mat. Eventyret startet i Austin i Texas i 1980, og nå består kjeden av 477 butikker i USA, Canada og England. Whole Foods Marked er fundert på bærekraft og helse, og har i tillegg til kjerneområdet utvidet virksomheten med en nullprofitt stiftelse – Whole Kids Foundation. Stiftelsen arbeider for å bedre barns helse og ernæring.

Cathy bor i Austin, Texas og har arbeidet i matnæringen i USA i over 20 år, hvorav de siste 14 årene i Whole Foods Marked. Nå er hun kommunikasjonsdirektør i Whole Kids Foundation, og vi gleder oss veldig til å høre mer om matkjedens fokus og suksess, så vel som arbeidet de gjør med stiftelsen. Foredraget holdes på engelsk.

Trond Vilhelm Lund
Trond Vilhelm Lund er meieribestyrer på Rørosmeieriet. Rørosmeieriet er Norges fremste økologiske meieri. De lager produkter av høy kvalitet, med utspring i rike mattradisjoner fra Røros-traktene og med godt meierifaglig håndverk. Rørosmeieriet produserer det prisvinnende Røros Smør og Røros Rømme. Da Rørosmeieriet ble stiftet, hadde det vokst frem et sterkt økomiljø blant bøndene i Røros-traktene.

Rørosmeieriet mener at den beste og mest naturtro råvare er økologisk, og produktene etterspørres i stadig større grad både i dagligvarehandelen og hos restaurantene. Vi gleder oss til å høre mer om meieriets historie og fremtid.

PRODUSENTSAMTALEN

Vi setter flinke produsenter sammen på scenen, for å høre de samtale om deres historie, utfordringer og suksessfaktorer. Samtalen varer i en time og blir ledet av konferansier Harald Birkevold.

Kristin Waagen
Kristin Waagen er ostebonde og startet Tingvollost sammen med foreldre og daværende mann i 2003.

Tingvollost produserer blant annet osten Kraftkar, som sensasjonelt nok ble kåret til verdens beste ost i 2016.

Kristin jobber med strategi og utvikling, markedsføring og merkevarebygging i Tingvollost. Hun tok over hjemgården som produserer melka til Tingvollost i 2016, og har de 12 siste årene jobbet fulltid med gård og ysteri.

Anders S. Almesveen og Alex Bouché
Anders og Alex er gründerne bak Midsummer Hot Sauce. Midsummer er en liten, men beryktet småskalaprodusent av norsk, fermentert hot sauce. Fabrikken ligger i Badedammen i Stavanger, hvor gutta fermenterer og foredler ulike norske råvarer og lager ulike hot saucer til både kjente kokker og restauranter, så vel som til mannen i gata og hot sauce – entusiaster fra hele verden. Midsummer har siden oppstarten i 2016 en solid merittliste hva gjelder samarbeid, blant annet de svenske ølpionerene i Omnipollo, North Sea Saltworks og Ask Gård. Midsummer har som eneste hot sauce produsent i verden, avtale med Miljøgartneriet om leveranse av norsk, usprøyta chili fra Jæren. Nytenking, langtidsfermentering og årgangslagring er det som skiller Midsummer fra andre sterksausprodusenter.

Kristoffer Evang
Kristoffer Evang driver Ask Gård foredling i lag med kona si, Anne Marte. De startet opp i 2013, og nå produserer de prisvinnende økologisk spekemat og andre kjøttvarer. Utgangspunktet for oppstarten var savnet etter økologisk mat i butikken, samt en lidenskapelig interesse for mat. Gården ligger vakkert plassert i utkanten av Nordmarka, og dyrene går hvor de vil, og spiser økologisk gress fra egne jorder. Produktene selger til flere kvalitetsrestauranter, og vi ser frem til å ha den fine produsenten på besøk.

Christianne Fenes
Christianne er en av grunderne bak Eir of Norway. Eir of Norway er et sjømatselskap for nye, norske sjømatdelikatesser. Selskapet fokuserer i første omgang på den norske sjøpølsen Stichtopus Tremulus, som de planlegge å selge på det asiatiske markedet.

Eir opererer hele verdikjeden fra de kjøper råstoffet av fiskere, til den står på hyllen i Asia. De skal være med under festivalen i år, og der skal de servere sjøpølse tilberedt av master kokken Mr. Sun Lin Xin som har flydd hele veien med sitt kokketeam, til nettopp stavanger for å lage sjøpølser.

KONFERANSIER

Journalist, nyhetssjef og matentusiast Harald Birkevold.