Nyheter

Guide Michelin i Stavanger blir viktigere – matsuperhelg med prisdryss i februar

Denne uka er Gladmat i gang, og vi oppfordrer folk til å bruke festivalen som en oppvarming til neste års matsuperhelg i Stavanger.

Foto: Tord Paulsen

Til tross for reiserestriksjoner og vanskelige tider i restaurantbransjen, roser sjefen for Michelin-guiden, Gwendal Poullennec råvarene og restaurantene som bidrar med smaksopplevelser til både festival og stjernedryss.

Det har vært en vanskelig tid i restaurantbransjen, og tiden fremover er fremdeles usikker både for de som lager mat, og de som bruker mye tid på restaurantbesøk. Fremdeles må restauranter må holde stengt i store deler av verden, og høsten er usikker for mange.

Gladmat måtte endre måten å jobbe på da reiserestriksjoner og smittevernregler ble et faktum i vår. Fremdeles handler det om gode råvarer og det å fremme gode restauranter som gir gode matopplevelser. Noe som gleder sjefen for Michelin-guiden.

– Jeg er veldig glad for at Gladmat arrangeres i år, selv om det vil arrangeres på en annen måte enn tidligere. Men jeg er overbevist om at det hele tiden vil handle om å oppdage og gjenoppdage de beste produktene og råvarene, sier Gwendal Poullennec som er sjef for Michelin-guiden.

Matsuperhelg

– Hele bransjen har jobbet aktivt for å tilpasse seg situasjonen verden står i, og Guide Michelin følger nå utviklingen tett. Dialog og oppfølging av de ulike arrangementene, deriblant utdelingen i Stavanger i februar 2021, har vært tett, og vi har forventninger om at stjernedrysset for de nordiske restaurantene skal skje.

Region Stavanger og partnerne overtar nå stafettpinnen som neste års vertsby for den nordiske Micehlin-guiden.

– For oss som arrangør blir det en ekstra viktig leveranse, og det er en tillitserklæring at de er trygge på at Stavanger-regionen kan levere et trygt og godt arrangement, sier reiselivsdirektør Elisabeth Saupstad i Region Stavanger.

Prisdryss fra Det norske Måltid, publikumsarrangement fra Gladmat, Norgescup for kokker og servitører krones med Michelins stjernedryss. Den første helga i februar 2021 kommer til å bli en gastronomisk superhelg i Stavanger.

Det er første gang den nordiske prisutdelingen og lanseringen av MICHELIN Guide Nordic Countries 2021 legges til matbyen Stavanger og matregion Rogaland. Stavanger fikk sin første stjerne i 2016, med RE-NAA og Sven Erik Renaa, og i 2017 fikk Sabi Omakase med Roger Asakil Joya sin stjerne. Og i 2020 kunne vi gratulere RE-NAA med sin andre stjerne. Det er Region Stavanger sammen med Stavanger kommune, Rogaland fylkeskommune og Stavanger konserthus som er partnere i arrangementet.

Gladmat som oppvarming

For Gladmats festivalsjef Maren Skjelde er det å samarbeide med Guide Michelin om å sette hele verdikjeden for mat og råvarer på kartet en unik mulighet.

– Det er stor stas at Guide Michelin har oss i Gladmat, Norge og Stavanger på radaren. Jeg vet mange internasjonale gjester fra matindustrien hadde ønsket å være på festivalen vår år, men når situasjonen er som den er ser vi frem til å ønske både Guide Michelin og andre velkomne på nyåret, sier Skjelde.

Også reiselivsdirektøren ser frem til å bruke Gladmat som en oppladning til neste års gastronomiske mathelg.

– Dette blir en unik opplevelse for alt fra produsenter, foodies, lærlinger, kokker og alle som er interessert i mat. Både denne uka med Gladmat, og første uka i februar. Jeg håper vi bruker Gladmat som en oppvarming og en oppfordring til å bruke restaurantene gjennom hele året, og støtte opp om råvarer og tilbudet vi har her, sier Saupstad.

Stavanger er et reisemål for matopplevelser, og med Guide Michelin på plass med sitt arrangement settes byen og regionen tydelig på kartet.  Utdeling av Michelin-stjernene 2021, skal være i Stavanger konserthus den 8. februar. Seremonien i Fartein Valen og med tilhørende middag i regi av Spiseriet i etterkant.