Nyheter

Nå blir Gladmatfestivalen mer miljøvennlig

I år blir vi med på kampen mot matsvinn, satser på hundre prosent nedbrytbart engangsservise og gir utstillerne større muligheter til kildesortering.

Balansen mellom mat og miljø er viktig for hele jordkloden. Derfor tar festivalen i år flere grep for å ta vare på miljøet.

– Vi prøver hele tiden å bli mer miljøvennlige, og i år vil vi gjøre noe konkret med matsvinn, sier festivalsjef Maren Skjelde.

– Derfor har vi inngått et samarbeid med Too Good To Go som skal hjelpe oss å kaste mindre mat. Selskapet er godt etablert, mange bruker appen deres allerede, så det føles både enkelt og riktig for oss.

Line Larsen er rådgiver og matredder i Too Good To Go, en bedrift som jobber for å bekjempe matsvinn. Dette gjør de blant annet via en populær app som lar butikker og spisesteder legge ut helt fin mat som ellers hadde blitt kastet, slik at forbrukere enkelt kan redde denne for en billig penge.

– Matsvinn er et av de største miljøproblemene vi har i dag, og en viktig sak å ta tak i. Bare i Norge kastes det hele 355 000 tonn mat hvert år. I tillegg er det jo helt absurd å tenke på all den maten som kastes i en verden der andre sulter, sier Larsen.

Festivalgjester kan redde mat fra å havne i søpla

– Gladmatfestivalen vil få en egen profil i appen, slik at folk kan redde helt fin mat fra å havne i søpla.

I praksis betyr dette at utstillere pakker ned overskuddsmat når det nærmer seg stengetid. Frivillige fra Gladmat kommer rundt og henter maten, og festivalgjestene kan kjøpe via appen klokken ni hver kveld. Deretter kan disse hentes i festivalteltet «Blågrønt». En pose koster 40 kroner, og Gladmat og utstillerne donerer beløpet som kommer inn til Røde Kors.

Too Good To Go-appen kan lastes ned gratis fra App Store og Google Play.

Line Larsen forteller om gode erfaringer fra tilsvarende opplegg under Oslo Vegetarfestival.

– Forundringsposene gikk unna kjemperaskt, det tok bare sekunder! Folk er veldig ivrige på å redde mat. Larsen og Skjelde håper at mange av utstillerne vil hive seg på og donere overskuddsmaten sin.

Kildesortering for utstillere

Etter at overskuddsmaten er solgt via appen, så er det fortsatt en del avfall igjen i festivalområdet. Dette jobbes det fortløpende med å redusere og sortere.

– Mesteparten av avfallet er fra utstillerne. De vil ha mulighet til å sortere ut glass og kompost, i tillegg til restavfall, sier festivalsjef Skjelde.
De fleste restauranter leverer også allerede matrester til Renovasjonen, disse blir til biogass som også brukes som drivstoff på bilene som henter avfallet.

– For besøkende så vil det fortsatt kun være ett alternativ – de store dunkene som blir plassert utover festivalområdet. Det skurrer kanskje for gjestene at alt går i samme dunk, men her vil i alle fall alt kjøres til Forus av Renovasjonen, og der vil det brukes til å produsere fjernvarme.

Miljøvennlig engangsservise

I tillegg til å jobbe med å redusere avfall, satser også festivalen på bærekraftige engangsprodukter til utstillerne, sammen med samarbeidspartner Norengros.

– De tilbyr hundre prosent komposertbart engangstallerker, -bestikk og -glass til subsidiert gladmatpris til utstillerne. Dette oppfordrer vi alle til å benytte seg av.