Nyheter

Når restaurantene samler kreftene

Det er ingen hemmelighet at vi i Gladmat elsker samarbeid, ja samarbeid med byens restauranter er avgjørende for at vi kan arrangere festival hver sommer. Derfor er vi alltid litt ekstra glade når Stavanger vinfest presenterer planene sine – og i år er 12 restauranter med på laget!

Konkurrenter til vanlig? Nja, kanskje det, men først og fremst får de ikke snakket hverandre nok opp.

– Får vi en forespørsel en dag vi er fullbooka, så er det jo så greit at jeg kan sende folk videre ned til Hall Toll eller Bølgen & Moi, sier daglig leder ved Gaffel & Karaffel, Bjørn Erik Sandvaag.

For syttende året er restauranten hans med på Stavanger vinfest, et årlig samarbeidsprosjekt mellom et bredt spekter av byens restauranter. Foruten nevnte tre så er City Bistro & Stuer, Tango, Fish & Cow, Spiseriet, NB Sørensen, Bevaremegvel, Sjøhuset Skagen, Alex Sushi og Renaa med på festen.

Stavanger vinfest sine nettsider

– Prosjektet startet i sin tid da restaurantene Jans mat og vinhhus og andre etasje på N.B. Sørensen hadde gjestespill. Craigs kjøkken hadde med seg en vinprodusent, og så fant de ut at de skulle slå det hele sammen til Stavanger vinfest. To år senere fikk vi bli med, det var kjekt for alle å få litt mer bredde på arrangementet. Hele vitsen bak arrangementet er samarbeid mellom restaurantene. Det som er så fantastisk er at selv om vi er litt konkurrenter så er vi gode venner. Vi har ulike konsepter, og det gavner alle om vi har en felles front.

Vil fjerne snobbestempelet
– Vi ønsker å vise at vin kan være for alle, det skal ikke være noen snobbefaktor her. Da vinfesten startet ble vin forbundet med å være noe dyrt, gjerne servert sammen med litt vanskelig mat. Vårt ønske er at folk skal få lære noe, at vinen blir forståelig. Derfor startet vi vintoget, for å gjøre det gøy, tilgjengelig og lærerikt – og for igjen å øke interessen for vin.

Vintoget er et fast arrangement under vinfesten, der folk skal til åtte restauranter én kveld, steder som alle har vinsmaking, mat og mulighet for å møte prodsenter og importører. Et annet fast arrangement er vinmessen, noe som til vanlig er forbeholdt folk som jobber i restaurantbransjen og på Vinmonopolet. For andre året på rad arrangeres også «The lunch», som er et arrangement der alle 12 restaurantene går sammen om å lage årets beste lunch.

– 12 kjøkkensjefer fra 12 restauranter lager hver sin rett. 12 restaurantsjefer er i restauranten og gjør serveringen, i tillegg har vi produsentene som har laget alle vinene tilstede, og de forteller om hver vin. Vi arrangerer lunsjen på Hall Toll, og da står kjøkkensjefene på kjøkkenet og jobber sammen og hjelper hverandre, som gir enda en dimensjon av samarbeid til festivalen, sier Sandvaag.

– Uvanlig stor spennvidde
I tillegg til disse tre store arrangementene så har vinfesten mye mer å by på rundt omkring på restaurantene. Daglig leder Lavrans Gjønnes på Hall Toll anbefaler folk å fordype seg i programmet:

– Byen får en enorm tetthet på vinmakere! Vi har en uvanlig stor spennvidde i år, så folk får anledning til å oppdagere vinfesten på nytt.

Her finner du programmet til Stavanger vinfest 2017