Antall: til 4 voksne eller ca 8 barn
Ingredienser:
400 gram skinn- og beinfri laksefilet, fersk, evt. tint.
1 stk vårløk
1 stk sitron
1 stk lime
1 stk eple – helst norsk
1/2 stk mango
15 gram ingefær
1 stk hjertesalat, vaska og plukket blad for blad
15 gram pepperrot
2 dl sushiris ferdig kokt eller 2 dl kokte byggryn
salt
Utstyr:
2 skjærefjøler
8 små skåler til å ha ingredienser i
2 stk kniver
rivjern
1 stor blandebolle (salatbolle) ca 3 liters størrelse
skjeer
Framgangsmåte:
Skjær laksen i terningar på ca 1 cm * 1 cm *1 cm
Dryss på ½ ts salt. Press den hele sitronen og limen litt hardt, så deler du den i 2, og skvis ut saften, ha det over laksen. La dette stå i minimum 10 minutter – hva skjer da?
Skjær eple og mango i like store biter som laksen. Ha dei oppi bollen der laksen er, rør rundt.
Skrell ingefær og pepperrot. Riv dette på det fineste på rivjernet. Ha det oppi ilag med laks, eple og mango.
La dette stå ca totalt 15 minutter. Bland dette så med sushiris eller kokte byggryn. Legg det i et glass, ta med på tur og nyt. Eller legg det i hjertesalat –blader. Da blir det nesten som en taco! Kos deg og nyt! Topp gjerne med litt frisk koriander om du har.
Tips:
Laksen kan byttes ut med hvit fisk. Men da må den fryses først. Unntaket er fersk oppdrettslaks og Sterling Kveite fra Ryfylke.
Noe du kan google; hva gjer at laksen eller hvitfisken skifter farge når den får på seg sitron- eller limesyre?