Nyheter

– Servitør er et fantastisk yrke

Foto: Andrea Rocha photography

Mamma, kone, servitør og eier hos Renaa Restauranter Torill Renaa er en mester i å balansere familie og jobb i en travel hverdag. Nå vil hun ha flere jenter i kokk- og servitørfagene.

Fotograf hovedbilde: Andrea Rocha

– Først av alt – hvordan i alle dager balanserer du alt?

– Jeg har mye splitskift, dvs at jeg reiser på jobb om morgenen så reiser jeg hjem rundt 4-tiden og lager middag og gjør lekser før jeg reiser tilbake på jobb om kvelden. Vi har au-pair og en familie som stiller veldig opp – en hel landsby. Uten dem så er det løpet vi kjører ikke mulig, sier Torill, men innrømmer at kabalen ikke alltid går opp:

– Men da er jeg så heldig at vi har gode naboer som kan ta imot barna og gi dem middag eller starte på leksene. Jeg føler meg ikke mislykket eller mindre verdt av den grunn, det er livet og jeg er ikke redd for å be om hjelp når det skjærer seg og aksepterer at det skjer.

– Servitør er et fantastisk yrke
Før arbeidsintensive perioder setter hun seg ned med familien og au-pairen og lager en vaktplan slik at de har planlagt for det meste – for uansett så må hun på jobb.

– Abigal, vår au-pair, er en iniativrik dame! For eksempel når jeg er på jobb hver lørdag så gjør hun mange ulike aktiviteter med jentene slik at jeg er trygg på at de har det gøy. Da er det lettere å være på jobb. Det betyr mye! Nå må det vektlegges at jeg har mange arbeidsoppgaver, hadde jeg for eksempel jobbet som ren servitør eller restaurantsjef så jobber man ikke like mange timer. Det som er spesielt med min arbeidshverdag er det konstante kvalitetskravet på alle de ulike restaurantene våre og at vi alltid vil mer og jobber mot å bli best- alltid! Og da må man være der det skjer, i restaurantene.

RESTAURANTPRISEN 2015: Torill og Renaa vant Aftenbladets gladmatpris under festivalen i 2015.

Torill er veldig engasjert i å få rekruttert flere til kokke- og servitørfagene, og kanskje spesielt jenter.

– Servitør er et fantastisk yrke, jobber du på et av de bra stedene så vil du ha en arbeidsdag hvor gjester konstant skryter av deg og forteller deg hvor flink du er. Jeg har også opplevd at gjester takker meg for at jeg kom på jobb i dag, hvem opplever det på jobb liksom? Det er et enormt gode. Man møter mange engasjerte og interessante mennesker med mye kunnskap som man kan lære av og som det er kjekt å være sammen med, sier Torill.

Løsningsorienterte servitører attraktive i andre bransjer
– Yrket har mye action, det er ikke kjedelig og man kan påvirke sin egen arbeidshverdag i stor grad, med det så mener jeg at dersom man er positiv og utstråler det, så får man det tilbake fra gjester og kollegaer. En servitør havner ofte i uforutsigbare situasjoner som krever en effektiv løsning uten at det går utover stemningen i en restaurant og det er en kunst å mestre, man lærer seg sosiale koder samt å bli veldig løsningsorientert og det gjør at man blir attraktiv i andre bransjer enn restaurantbransjen. Dette er også et yrke som skriker etter seriøse kvinnelige aktører som man kan støtte og bygge opp om, så dersom man har ambisjoner så er dette absolutt veien å gå.

Renaa-restaurantene, som mange andre restauranter, er flinke å ta inn lærlinger. I februar kom lærlingene Julie Jünger og Emilie Renate Hansen på andreplass i servitørklassen for lærlinger i Norgescup.

– Lærlingene våre holder meg ung og modig! De sørger for at jeg alltid er oppdatert på Insta, snapchat og så videre. Det setter jeg stor pris på. De er engasjerte og har mange alternative løsninger på oppgaver som jeg er villig til å prøve, og det har skjedd at jeg deres løsning var bedre. Jeg mener det er viktig at de ikke bare blir fortalt hvordan oppgaver skal løses, men ofte får en oppgave som de må løse selv, så evaluerer vi og der er det mye lærdom for oss alle, sier Torunn.

MANGEÅRIG SAMARBEIDSPARTNER: Renaa Restauranter og Gladmat har vært venner i mange gode år. og i restaurantene deres er ingenting overlatt tilfeldighetene.

– Det aller beste som lærlingene gir meg er stolthet, både yrkesstolthet og stolthet over deres personlige utvikling. Når jeg følger dem så tett og ser utviklingen de har så skjønner jeg hvor viktig det er at servitør fortsatt er et fag og hvor utrolig mye de lærer. Det er en enorm forskjell på en faglært servitør som kommer fra et sted med god og riktig opplæring og en ufaglært, og det er en trygghet i det.

Ekstra imponert over storesøster
For karrierekvinner i restaurantbransjen blir livet fort et puslespill, i alle fall om det er barn i bildet.

– Nå er mange av jobbene innenfor våre fag på dagtid, men skal man være servitør på for eksempel Re-Naa så er den kun åpen på kveldstid og det er utfordrende å kombinere med barn som  har begynt på skolen. Da er man avhengig av et solid kontaktnett, til gjengjeld så jobber man da stort sett 4-dagers uke. I våre yrker så ser man mange menn, men få kvinner som fortsetter etter at de har fått barn, på samme måte som mange kvinner i andre yrker velger å jobbe deltid etter at de har fått barn. Jeg tenker her at det er vi kvinner som må tenke selvstendig og bestemme oss for at det er mulig å kombinere karriere med barn. Det finnes en million grunner for at man ikke kan ha en karriere og har man en innstilling om at alt skal være behagelig og lett så er det vanskelig uansett hvilken karriere man velger hvis man vil gjøre det skarpt.

– Er det en dame du er ekstra imponert over?

– Min storesøster, Hege Andersen, som i voksen alder bestemte seg for å bli skikkelig flink i yrket sitt, lære av de beste  og satse på landslag. Hun gitt imot alle oppleste og vedtatte normer og sugde til seg lærdom, deltok på konkurranser der gjennomsnittsalderen på de andre deltagerne omtrent var halvparten av hennes for hun ville bli flink, og det ble hun til gangs, jeg vil påstå at hun er topp to beste konditor i Norge i dag! I tillegg valgte hun bort økonomisk sikkerhet og materielle goder når hun stod med to tenåringsdøtre for å ha det bedre med seg selv privat. Det er en tøff beslutning å ta og hun imponerer meg.

GLADMATVINNER: Torill med mannen Sven Erik Renaa i bakgrunnen har akkurat mottatt Aftenbladets gladmatpris i 2015.