Artikler Nyheter

Stor mulighet – også for de små

Veldig søte, ikke sure! Køhler-paviljongen tar med seg 150 år med rabarbrahistorie til Gladmat.

Gladmat er ikke bare en arena for de svære utstillerne, vi har både hjerte- og husrom for alle produsenter av kvalitetsmat. En av de mindre utstillerne som kommer igjen år etter år er Køhler-paviljongen, en familiebedrift fra Jæren som spesialiserer seg på rabarbrasaft.

Køhlerpaviljongen_saft

– I 2008 var vi med på Gladmat for første gang under ”Matfatet Jæren»-parasollen, og det var også det første året vi hadde saft for salg. Å være sammen med andre de første årene var veldig trygt og godt for oss, vi hadde mye vi lurte på, og da var det greit med noen som kunne svare. I tillegg var det en god mulighet for oss å bygge nettverk, og så hadde vi det jilt i lag, sier Ingebjørg Wold, «husfrue» på Køhler-paviljongen. 

Interessert i å være utstiller på Gladmat? Vi har plass til både store og små stands! Les mer her. 

Etter noen år under ulike fellesparaplyer for produsenter på Jæren, bestemte saftprodusenten seg for å ta skrittet fullt ut.

– I starten delte vi jo utgiftene med de andre, men etterhvert da vi regnet på det fant vi ut at det ikke ble noe dyrere med vår egen stand. Det fungerer helt fint for oss å være alene, spesielt fordi Gladmat likevel samler mange av de lokale på torget.

Torget er forbeholdt småskalaprodusenter og gårdsmat. Her står Køhler-paviljongen sammen med andre små aktører som tilbyr kortreist kvalitetsmat.

Profilering og salg på festivalen
For Køhlerpaviljongen er Gladmat både en arena for direktesalg men også en unik profileringsmulighet.

– Å delta på festivalen er en kjempemåte å få vist fram produktene våre til kunder. Standen vår er alltid veldig godt besøkt. Vi møter mange kunder der, og vi er jo nødt å ha en del salg for at det skal gå i hop. Jeg tror også at folk liker veldig godt at vi deler ut smaksprøver, det er det ikke så mange som gjør lenger, sier Wold.

– I tillegg til privatkunder så møter vi også folk som tar inn saften i både restauranter og butikker, det er veldig bra for oss. Og så er det jo en liten bonus å få litt medieomtale… selv om det ikke er derfor vi er med altså!

Saft og selskap
Køhler-paviljongen har to hovedgeskjefter – de selger rabarbrasaft og andre produkter fra hagen, og de har selve paviljongen som leies ut som selskapslokale, begge under samme merkenavn.

Køhlerpaviljongen_portrett

– Paviljonen er fra 1860 og rikmannsfamilien Køhler fra Stavanger. De hadde en gård her ute på Jæren, paviljongen var selskapsplassen deres. Nå har vi restaurert den og bruker den igjen som selskapslokale. Vi tenker lokal mat, historie og 1860 når vi har selskap her. Vi forteller alltid om jordbrukshistorie og utviklingen på Jæren.

Den gjenkjenbare fasongen på paviljongen kjenner en også igjen fra etiketten på saftflaskene, som forøvrig vant gull i det norske måltid for 2014.
– Saften og paviljongen markedsfører hverandre.Samtidig som vi restaurerte paviljongen begynte vi å lage saften. Det var madame Køhler som innførte rabarbra på gården her, så vi har henta historiske røtter rundt i området som vi lager saft av. Rabrabraen ligner veldig på Victoria i typen, og gir god og søt saft.

Køhlerpaviljongen_det norske måltid diplom

Rabarbra hele sommeren
Det er nemlig mange, mange sorter rabarbra der ute, noe Wold har vært innom i matkulturfaget i sin bachelorutdannelse i bygdeutvikling. Hun brenner for den sursøte stangen, og insisterer på at du ikke kun kan spise rabarbra du høster før St. Hans:

– Vi har sendt inn prøver av rabarbra til analyse gjennom hele sesongen. Det er ikke forskjell fra mai til august på syreinnhold så lenge du høster jevnlig og gir de gode vekstforhold.

– Har du noen andre rabarbratips?

– Vri av stilkene, ikke skjær de. Da kan du høste de i mai/juni og så igjen i august/september. Det er et håndtverk. Vi planter og høster for hånd, vi kapper rabarbraen i begge ender for hånd, deretter legger vi de i kvernen. Så øser vi opp og legger lagene i press for hånd. Vi varmer det opp til cirka 80 grader, dette er varmt nok til at saften holder seg lenge, men ikke så varmt opp at den friske smaken forsvinner. Til slutt heller vi saften på flasker og klistrer på etiketten og henger på brosjyrer, også dette for hånd. Flaskene og etikettene vil vi at skal se gammeldagse ut. Vi tenker 1860 uansett hva vi gjør.

Køhler-paviljongen finner du i Bærnervegen 250 på Nærbø. 

Besøk de gjerne på nett og såklart på årets Gladmatfestival!

 

Køhlerpaviljongen1