Nyheter

– Jeg ville lage en vegetarbok som alle kan bruke

Vår egen Mari Hult har publisert over 2000 veganske oppskrifter på Vegetarbloggen.no de siste seks årene. 1. september ga hun ut sin første bok, «Sykt godt», med 115 oppskrifter over 340 sider.

Foto: Erik Sæter Jørgensen og Andrea Rocha

– Men hvorfor vegansk, Mari? Og hva er forskjellen mellom veganer og vegetarianer? 

– Jeg kan forstå at det blir en del råls siden jeg blander disse begrepene litt! En vegetarianer er en som ikke spiser dyr, å være veganer er mer å ta et etisk standpunkt om å styre unna alle produkter som stammer fra dyr, både når det kommer til mat, klær, underholdning og så videre. Jeg plasserer meg selv i den andre kategorien der. Grunnen til at jeg bruker vegetar i bloggnavnet er utelukkende latskap; jeg begynte å blogge for Aftenbladet for en liten evighet siden, da ga redaktøren det navnet til bloggen min, og siden har det bare blitt sånn, sier Mari.

Foto: Erik Sæter Jørgensen

SYKT GODT: Boken inneholder både frokostretter, middager, kaker og desserter. (Foto: Erik Sæter Jørgensen)

– Det jeg synes er spennende med vegansk matlaging, er at når vi gir oss selv en del begrensninger så pleier resultatet å bli bedre. For eksempel er alle de beste restaurantene de som spisser seg  i en eller annen retning, og jeg opplever litt det samme med å fjerne matvarer fra kjøkkenbordet. Vi er så heldige som bor midt i det enorme grønnsaksfatet som er Jæren, og her finnes det så utrolig mye god, sunn og kortreist mat som det går an å tenke litt nytt med.

– Er det komplisert å være veganer? 

– Ikke i det hele tatt! Det tar kanskje litt tid i starten med å komme inn i ting, men etterhvert går det som en dans.

– Flere og flere spiser vegetarisk og vegansk. Hvorfor tror du det er blitt slik?

– Jeg har inntrykk av at flere og flere kutter ut kjøttet i hverdagen, og bruker heller i helgene litt ekstra penger på kjøtt som kommer fra dyr som har hatt bedre liv. Dyrevelferd er blitt viktig for forbrukeren. I tillegg er jo folk opptatt av miljøet. Vegansk kosthold er bærekraftig. Planter og belgfrukter er det mest miljøvennlige du kan spise – både med tanke på klimautslipp og vannforbruk.

Indiske samosa. Foto: Erik Sæter Jørgensen

SAMOSA: Boken er inspirert av kjøkken fra hele verden, som her indiske samosaer. (Foto: Erik Sæter Jørgensen)

– Hvordan vil du at vi skal bruke boken din?

– Jeg ville lage en vegetarbok som alle kan bruke. Om du er helt nybegynner på kjøkkenet generelt, aldri har laget vegetarmat før eller er en dreven veganer med skapene fulle av merkelige ingredienser så passer boken for deg. Jeg har til og med laget en egen glutenfri seksjon. Alle skal med! Boken er bygget opp i fire steg, det første er for nybegynnere og med råvarer du kan kjøpe på Joker. Deretter kommer et steg som fortsatt er for nybegynnere, men hvor du kanskje må på Mega eller Meny for å finne alt du trenger. Det tredje steget kaller vi «all in», for da tar vi med noen råvarer som du må på helsekost eller internasjonale matbutikker for å finne. I starten av hvert steg forklarer jeg hvor du får fatt i disse råvarene, og litt om hva de er og hvordan de kan brukes. Det fjerde steget er nettopp det glutenfrie. Helt til slutt har vi med et bonussteg med masse basisoppskrifter – her står det blant annet hvordan du lager din egen plantemelk, din egen piska krem (!), eggefri majones, glutenfri melblanding samt en del krydderpaster og sauser. Målet var å lage et komplett oppslagsverk for vegansk mat, og tilbakemeldingene vi har fått sier at det har vi fått til, noe vi er veldig stolte over!

middagsretter fra "Sykt godt". Foto: Erik Sæter Jørgensen

MIDDAGSRETTER: Nøttestek (til venstre) og blomkålkorma er to av middagsrettene i «Sykt godt». (Foto: Erik Sæter Jørgensen)

– Hvor får du inspirasjon fra?

Overalt! Jeg er så glad i mat og blir inspirert hele veien. Når jeg er ute og reiser elsker jeg å gå på markeder og prøve ulike restauranter, matprogrammer på TV er noe av det fineste jeg vet. I tillegg er det utrolig kjekt å gå på Torget eller i butikker med god grønnsaksdisk og bare se på hva som er på sitt beste akkurat nå. Jeg har sjelden en god plan før matlagingen begynner. Det starter ofte med en råvare jeg liker veldig godt, skremmende ofte grønnkål eller søtpotet, jeg kikker i krydderhyllen, ser om jeg har noen friske urter, og så er vi i gang.

– Hvordan er det å spise vegansk i Norge sammenlignet med andre land?

– Det kommer seg! Tidligere måtte jeg på økologiske butikker for å finne soyamelk og måtte bestille masse på internett, men nå kan du gå inn på en hvilken som helst Coop eller Kiwi og finne masse veganske middagsretter til femtilappen. I hovedsak spiser jo jeg nøtter, belgfrukter og grønnsaker, og lager veldig mye mat selv, så for meg har det aldri vært et kjempestort problem. Men jeg synes det er kjempehyggelig at også veggiser kan finne raske middagsalternativer, pålegg, og ulike erstatningsprodukter overalt nå. Cafeene og restaurantene har også begynt å lage egne veganske retter på menyene sine, slik at du ikke føler deg vanskelig når du går ut og spiser. Tidligere i Stavanger kunne jeg kun gå på thaien i Pedersgaten og Gådjå like ved. Men nå kan jeg velge! For eksempel kan jeg stikke innom både Renaa, Ostehuset, Inside og Mama Africa og bestille kjempegod mat de allerede har på menyen, uten å måtte spørre de om å ta vekk ulike råvarer, eller risikere å få en skamkjedelig grønn salat med noen løkbiter. På årets Gladmat-festival var det jo en drøm å være veganer. Jeg spiste melkefri softice hver dag, off noen dager ble det mer enn én per dag også, jeg fikk taco med jackfruit og bønnestuing, blomkåltaco, curryer, vårruller, søtpotetfries, samosaer, injera med linser og masse godt og ikke minst veldig god sjokolade. Tror aldri jeg har spist med SÅ mett på Gladmat som i år!

Orocupcakes og vafler. Foto: Erik Sæter Jørgensen

VEGANSKE SØTSAKER: Oreocupcakes og vafler i helt vegansk versjon i «Sykt godt». (Foto: Erik Sæter Jørgensen)

– Og hvor får vi tak i boken din forresten?

Her i området så selges den blant annet på Ostehuset og Traktøren sine butikker, samt i Mathallen i Stavanger. I tillegg så har alle bokbutikkjedene den på lager, men det er opp til butikksjefene hva de tar inn, så jeg ser den ikke i alle butikkene dessverre. Siden forlaget ikke er av gigantstørrelse så har vi ingen snarveier inn i butikkene, men heldigvis er det mange butikker som tar hys likevel. «Sykt godt» kan også kjøpes fra alle kjedene på nett, og også direkte fra forlaget mitt.

– Du er stadig på farten, hvor går ferden nå?

– De neste månedene blir travle! På fredag skal jeg til Traktøren på Sandnes og signere bøker, lørdag er verdens vegetardag så da byr Ostehuset Hinna på veggisfest med fire retter fra boken i cafeen, jeg henger meg på og snakker om bok og signerer. I slutten av oktober er jeg invitert med på bLest litteraturfest i Tysvær, og 26. og 27. november skal jeg på vegansk julefestival i Oslo. Innimellom holder jeg kurs i vegansk matlaging hos Socialcooking, og er alltid åpen for nye samarbeid!

Sykt godt-boken. Foto: Erik Sæter Jørgensen

SYKT GODT: Boken er på 340 sider og inneholder 115 oppskrifter. (Foto: Erik Sæter Jørgensen)

Oppskrift fra «Sykt godt»:

Søtpotetstappe med kremet soppsaus

Ingredienser til to porsjoner: 

2 store søtpoteter
1 ss rapsolje
0.5 dl matfløte av havre eller soya, eventuelt kokosmelk
2 ss melkefri margarin
salt og pepper

Soppsaus: 
1 sjalottløk
1 kinesisk hvitløk
400 g assortert sopp
4 ss olje til steking
2 ss mandelsmør (evt peanøttsmør)
1 dl grønnsakskraft eller vann med buljongterning
2,5 dl matfløte av havre eller soya
salt og pepper
eventuelt noen stilker timian til servering

Framgangsmåte:
1. Forvarm stekeovnen til 200 grader. Skrell søtpotetene og skjær dem i 4–5 biter.
2. Smør en ildfast form med olje. Ha potetene i formen og dekk den med aluminiumsfolie. Sett i ovnen og bak til potetene er møre, 30–45 minutter.
3. Ha potetene over i en bolle. Ha i soyafløte og margarin. Bruk en gaffel, visp (ja, det går an, potetene er veldig myke) eller stavmikser til å lage stappe. Smak til med salt og pepper.

Soppsaus:
1. Rens og finhakk sjalottløk og hvitløk. Skjær soppen i terninger på cirka 1 cm.
2. Varm opp halvparten av oljen til medium varme i en gryte. Ha i sjalottløk og hvitløk og vend på dem til de er gylne. Ha i soppen og resten av oljen. La det surre i noen minutter. Rør inn mandelsmør og hell på grønnsakskraft. La det småkoke noen minutter til.
3. Hell i fløte og la det koke opp. Smak til med salt og pepper.
4. Serveres rykende varmt med søtpotetstappen og gjerne litt ekstra pepper og timian.

Oppskriftsbilde. Foto: Erik Sæter Jørgensen

SYKT GODT: Søtpotetstappe med kremet soppsaus. (Foto: Erik Sæter Jørgensen)

 

«Sykt godt» er gitt ut på Frisk forlag og kan bestilles herfra.