Artikler Slik lager du

Syv sorter til jul: Berlinerkranser

oppskrift på berlinerkranser

Stian Iversens baker tradisjonelle berlinerkranser etter oppskrift fra farmor i Nord-Trøndelag. 

Julen nærmer seg, og det er på tide å tenke på de syv sortene. Vi har utfordret syv av våre beste kokker og konditorer til å dele en oppskrift med oss, enten en spesialitet fra deres hjemsted eller en annen julekake som betyr noe for dem.

Her finner du flere sorter. 

Men hvilke er egentlig de syv sortene til jul? Vi blir visst aldri helt enige. Berlinerkranser er en oppskrift som de aller fleste likevel holder en knapp på, så kokk Stian Iversen valgte å dele nettopp denne oppskriften med oss.

– Dette er en ganske beskjeden kake, men for meg er den først og fremst et kjært barndomsminne. Da jeg var liten fikk jeg stå på kjøkkenet med farmor og hjelpe å rulle. Fremdeles er det helt spesielt å komme hjem til henne og sette tennene i en berlinerkrans.

Stian iversen portrett

Iversen har tidligere blant annet jobbet på Restaurant Mathias Dahlgren i Stockholm, Annen Etage på NB Sørensen, han var på Renaa når de åpnet og har de siste årene vært kjøkkensjef på Café de France. Nå er han tilbake som kokk på Gastronomisk Insitutt for andre gang, og lager i tillegg menyer til matkassene til Nettmat. Kokken kommer fra Kolvereid, helt nord i Nord-Trøndelag, ved kysten og nesten uten snø i julen.

– Jeg og broderen kjører jetski på julaften.. Da vi var små ble vi jaget ut på formiddagen siden vi maste sånn etter gaver, og nå har det blitt en tradisjon.

 

Berlinerkranser Stian Iversen oppskrift1

Ingredienser til cirka 30 berlinerkranser:

  • 2 egg
  • 60 gram sukker
  • 125 gram temperert smør
  • 165 g gramhvetemel
  • Perlesukker og/eller hakkete pistasjnøtter

Fremgangsmåte:
Hardkok ett egg ca 10-12 min, ha ut eggeplomme og legg det i en bolle. Ha i den andre eggeplommen, spar den rå eggehviten til senere.
Rør det sammen til en glatt masse, tilsett sukker og pisk til eggedosis.

Smuldre sammen temperert smør og hvetemele i en bolle, bland inn eggedosisen med en slikkepott. Mot slutten knar du den lett sammen med hånden til en glatt deig. Pakk deigen i plast og la den hvile i kjøleskap i minimum 1 time, gjerne natten over.

Forvarm stekeovnen til 170*c. Kle ett stekebrett med bakepapir. Visp den rå eggehviten lett i en liten skål, legg perlesukker og/eller nøtter på en liten tallerken.

Del deigen opp i mindre emner og rull den ut til tynne pølser på ca 8 mm tykkelse. Del pølsene i lengder på 12 cm og form de som kranser.

Dypp kransene kjapt i eggehvite, deretter i perlesukker eller hakket pistasjnøtter. Fordel utover stekebrettet.

Stekes i 8 til 10 min, til en lys gylden farge

Lykke til med bakingen og god jul!

Berlinerkranser Stian Iversen oppskrift

Klikk her for flere oppskrifter på julekaker.