Artikler Slik lager du

Syv sorter til jul: Krumkaker

krumkaker oppskrift gladmat

Redd for krumkakejernet? Frykt ikke. Morten Hagens oppskrift er idiotsikker (og han har  unnskyldningen klar om du likevel kløner det til).

Julen nærmer seg, og det er på tide å tenke på de syv sortene. Vi har utfordret syv av våre beste kokker og konditorer til å dele en oppskrift med oss, enten en spesialitet fra deres hjemsted eller en annen julekake som betyr noe for dem.

Første mann ut er kjøkkensjef – og bergenser – Morten Hagen på Varmen, og sammen med kollega Einar Vormeland står krumkaker på menyen.

– Dette er en oppskrift som har vært lenge i familien. Min mor fikk oppskriften av min bestemor eller oldermor. Tidligere lagte de oppskrifter på vafler og andre kaker i jern rett og slett siden de ikke hadde stekeovn, sier Hagen.

Krumkaker er kanskje ikke den første sorten en hjemmebaker begir seg ut på, men Hagen insisterer på at dette kan alle klare.

– Denne oppskriften er superenkel. Pass på å steke kakene tynt nok på jernet, og vent litt før du ruller de så de setter seg. Vær bestemt når du ruller, da går det bra.

KRUMKAKER: Dersom ikke alle kakene blir like fine som de bak der, anbefaler Morten Hagen å drysse de over en dessert som i front.

KRUMKAKER: Dersom ikke alle kakene blir like fine som de bak der, anbefaler Morten Hagen å drysse de over en dessert som i front.

Kriseplanen
Dersom uhellet skulle være ute er det bare å late som det var planen hele veien.

– Om krumkakene knuser – som de gjør – da kan du lage dessert av de. For eksempel kan du ha smuler over en sorbet eller riskrem, du kan også skjære ut små ringer og servere sammen med en mousse.

Akkurat det gjør restaurant Varmen nå for tiden, der de serverer krumkakebiter med tinnvedmousse.

– Vi er en bydelsrestaurant i Østre Bydel på Scandic Stavanger City. Det er en folkelig restaurant med gode middager, og vi synes det er veldig hyggelig at lokalbefolkningen på Storhaug bruker oss godt. Vi er ikke bare her for hotellgjestene, sier Hagen. Varmen har ikke bare knuste krumkaker på menyen, men også gjestespill og DJs – som da Lysverket og Fredrik fra Datarock var på besøk under Gladmat.

Oppskrift krumkaker1

Ingredienser til cirka 50 krumkaker:

  • 5 desiliter vann
  • 250 gram smør
  • 8 egg
  • 500 gram mel
  • 500 gram potetmel
  • 500 gram sukker

I tillegg trenger du:

  • Krumkakejern
  • Evt krumkakepinne

Framgangsmåte:

Ha vann og smør i en gryte og smelt det sammen. Ta gryten av varmen og rør inn eggene, bland til slutt inn mel, potetmel og sukker.

La røren stå i 30 minutter før steking.

Varm opp krumkakejernet. Hell på et tynt lag med røre – det er viktig at det ikke er for tykt, da blir kakene som vafler og du får de ikke sprø. Er laget for tynt kan kakene sprekke, men da tar du bare i mer neste gang.

La kakene hvile litt i jernet, rull de deretter sammen med en krumkakepinne. Har du ikke en slik kan du ta kakene som de er, eventuelt trykke ut figurer med pepperkakeformer eller tilsvarende.

Krumkaker oppbevares i lukket kakeboks.