Artikler Slik lager du

Syv sorter til jul: Sirupsstenger

Sprø, smakfulle, passer til alt og er enkle å få til hjemme… Disse sirupsstengene må du nesten bare prøve!

Julen nærmer seg, og det er på tide å tenke på de syv sortene. Vi har utfordret syv av våre beste kokker og konditorer til å dele en oppskrift med oss, enten en spesialitet fra deres hjemsted eller en annen julekake som betyr noe for dem.

Her finner du flere sorter. 

– Filosofien vår er at alle julekaker skal være ferske, så vi baker ni sorter hver eneste uke. I tillegg baker vi med smør, og ikke margarin, så da er det ekstra viktig å holde de friskbakte. Godt smør og kjærlighet til håndverket, da blir det bra, sier Ellen Lendengen ved Kanelsnurren. Og av alle disse ni sortene har hun valgt ut Kanelsnurren sine sirupsstenger til oss.

– Jeg har en del faste kaker jeg alltid baker til jul. Jeg MÅ ha serinakaker, lefser, kransekaker og havrekjeks. Samtidig er det alltid spennende med nye kaker, og når jeg smakte disse så kjente jeg med en gang at de kommer til å gå inn med de faste kakene i framtiden. De er sprø og smakfulle, passer godt til både kaffe og te, og er ikke minst veldig enkle å få til hjemme.

Lendengen har svennebrev som baker og konditor, fagbrev som kokk, og i tillegg til bred pedagogisk utdanning. Til vanlig jobber hun egentlig som lærer ved Jåttå videregående skole, men har tatt seg permisjon ett år for å få faglig påfyll.

– Jeg gjør det jo for elevene. De er nødt å ha lærere som er oppdatert på dagens trender og som vet hvordan det faktisk er å jobbe i bransjen. For at elevene skal ha lyst å jobbe med dette fast så må de ha lærere som følger med i tiden. Jeg drømte jo om å få dette faglige påfyllet på et håndverksbakeri, og det får jeg mulighet til her på Kanelsnurren. I tillegg får jeg jobbet med både konditori, bakeri og butikk her, så jeg tar tilbake erfaring til tre ulike fagretninger. Det er også veldig kjekt at det er lærlinger her, så får jeg se hvordan de har det ute i praksis, sier Lendengen, som ikke får snakket nok om den viktige rekrutteringen til matbransjen.

– Vi må ta vare på godt håndverk og så må vi få norske ungdommer inn her. Det er jo sikre arbeidsplasser, folk skal alltid ha mat.

Sirupstenger oppskrift1

Ingredienser: 

  • 150 gram smør
  • 200 gram sukker
  • 2 egg + til pensling
  • 30 gram mørk sirup
  • 0,5 teskje kanel
  • 0,5 teskje vaniljesukker
  • 2,5 gram natron (cirka 1/4 teskje)
  • 300 gram hvetemel
  • Sukker

Framgangsmåte: 

Rør smør og sukker hvitt. Rør inn eggeplommer og sirup. Tilsett kanel, vaniljesukker, natron og hvetemel og kna deigen sammen. Dekk bollen med plast og la den ligge ett døgn i kjøleskapet.

Forvarm stekeovnen til 180 grader. Kle et stekebrett med bakepapir.

Kjevle deigen tynt ut, cirka 3 millimeter. Skjær stenger på skrått og fordel utover stekebrettet.

Visp sammen egg og pensle stengene. Strø på mye sukker på toppen.

Stek i cirka 10-12 minutter.

Oppbevares i tett kakeboks.

Sirupstenger oppskrift2

Klikk her for flere oppskrifter på julekaker.