Nyheter

Tønes til Gladmat!

Sokndals gullfine låtskriver og tekstforfatter har meldt sin ankomst til årets festival, der han skal by på musikalske smakebiter.

Foto: Trond Ueland

Frank Tønnesen, som han egentlig heter, er nå aktuell med EP´n “Ikkje Mogna”.

Allerede debuten, «Rett Te Håves» (1996), var noe helt spesielt. Kombinasjonen av underfundige fortellinger, der tekstene forener det mollstemte med det kloke, og det komiske med det vanvittige gjorde Tønes verdensberømt. I alle fall i hjemfylket Rogaland. For selv om så vidt ulike forfattere som Ragnar Hovland, Tore Renberg og Håvard Rem har trykket ham til sine hjerter, har oppmerksomheten rundt og forståelsen for Tønes vært konsentrert til hjemfylket – ispedd spredning til steder som har aktivt utflyttede rogalendinger, eller som ønsker at de hadde det. Og steder som rett og slett bare er opptatt av unik og fabelaktig visepop på norsk.

Hans album, «Sån av Salve», sikret ham to spellemannspriser, en for beste tekst og en for beste vise. Samtidig ble han tildelt den prestisjetunge Prøysenprisen. Dette albumet var også et av få ikke-engelskspråklige som ble nominert til Nordic Music Prize. Plata plukket med seg terningkast seks fra Dagbladet, terning fem fra VG, Dagsavisen, Aftenposten, Adresseavisen, Stavanger Aftenblad, Fædrelandsvennen og ørten andre anmeldere. I tillegg ble det kåret til årets beste norske album i Dagbladet og Dagsavisen.

Vi gleder oss veldig til å høre hva han byr på under festivalen, og trekker fram et lite utdrag fra favorittsangen vår:

eg he ein teknikk så eg bruga når eg koga,
bruge samme teknikk på alt
eg sedde bare på så det stenne og trekke litt,
bittelitt varme så vidt du kjenne någe
så sedde eg på follt, heilt på follt,
bare la det koga opp fosskoga de siste fem minuttane,
bare skrua heilt, foll goffe, bare la det koga opp,
bare la det renna øve, bare la det renna,
sånn koga eg

Tønes spiller på Gladmatscenen i Vågen fredag 21. juli.

Kulturprogrammet  2017

– Vi har fått på plass et godt og variert sceneprogram, for å vise bredde og mangfold i regionens musikkliv. Fra «Gospel for non believers» og strengeplukk til Tønes, og innslag fra en nyskrevet Evert Taube-forestilling. Vi har også inngått samarbeid med Stavanger Kammerfestival. Som festivalen forøvrig skal vi ha med både det kjente og kjære, og det nye og spennende, sier festivalsjef Mona Vervik.

På Gladmats åpningsdag, onsdag 19. juli, spiller Into Waves på scenen kl 15.00. Torsdag 20. juli spillerStrengeplukk kl 15.00 og Lull kl 18.00. Fredagen er det Olav Larsen kl 15.00 og altså Tønes kl 18.00.

I tillegg til musikk fra scenen så har festivalen også teater å by på.

– Den artistiske rammen rundt årets Gladmatmiddag blir et slags kokketeater/restaurantteater, i samme ånd som årets store teatersuksess ”Panikk i kulissene”. Det vil si at mye går hoderystende galt mellom rettene, samtidig som smilet blir bredere og bredere hos gjestene. Årets Stavangerkunstner, skuespiller Ole Christoffer Ertvaag, står bak teaterkonseptet som er spesialskrevet for oss. Ertvaag er kjent fra både film, tv og teater, senest aktuell i NRK-suksessen «Unge lovende». Med seg har han Nader Khademi som er ansatt ved Nationaltheateret, og Herbert Nordrum, som blant annet spiller med Ertvaag i «Unge lovende».

GLADMAT OG HOVMESTEREN: Årets Stavangerkunstner Ole Christoffer Ertvaag har laget kjøkkenteater til Gladmatmiddagen.

Selvsagt blir det musikalsk krydder også på middagen.

– Nylig ble det klart at Mamma Mia-filmen får sin oppfølger. Da passer det vel bra at årets musikalske innslag blir ABBA-musikk fremført med energi og glede av to rolleinnehavere fra den norske musikalsuksessen,  Kirsti Lucena og  Heine Totland, og medmusikanter?

Les mer om Gladmatmiddagen her.