Gladmat 2019

Veggisløypa 2019

Craigs berømte chiligryte, melkefri iskrem, vegansk sjokoladesorbet, veganske kaker, sjokolader, tacos, hummus, «kjøttboller», pakoras og samosas er bare noen av de veggisvennlige fristelsene på årets festival. Aldri har det vært enklere å spise plantebasert på Gladmat!

Veganere, vegetarianere og dem som bare vil spise litt mindre kjøtt er alle viktige gjester på Gladmatfestivalen. Denne oversikten gjør det forhåpentligvis litt enklere å finne fram til plantebaserte alternativer hos utstillere og restauranter.

I tillegg til de nevnte under vil det være en del stander som selger ost, vafler, sveler, is og andre desserter som er vegetariske. Du vil også ha muligheten til å kjøpe med deg mange ulike veganske og vegetariske produkter fra produsentene som står på Smak på Norge og Torget under festivalen.

Smak på Norge

Linnea Finnskogen
Gladmatretten til 40 kroner er grønnsaker med dip. En rett som kanskje høres kjedelig ut, men det er vi ganske sikre på at den ikke er. Linnea Finnskogen er nemlig eksperter på å produsere sirup av ulike typer bær og ville vekster, og de får fram noen fantastiske smaker fra den norske naturen.

Lysefjorden sjokolade
Den lokale sjokoladeprodusenten har med seg flere veganske sjokolader: Saueperler, Skrøylå, Pilt-Ola og Lysefjorden Rundt.

Strandkaien

Chai Nashta by Mogul India
Her får du en vegetarisk samosa chana chaat (som kan lages vegansk),.

Delizia
Familiebedriften fra østre bydel er mest kjent på Gladmat og for veganere for sine vanvittig gode veganske iser. I år satser de på en middagsrett som Gladmatretten til 40 kroner, en tantuni. Denne kan fås med vegansk falafel istedenfor kjøtt. De har også med seg mange ulike typer vegansk iskrem, veganske cookies ooooog hvis folk er snille så lager de kanskje sin fantastiske «Volcano» – vegansk softis fylt med frukt og nøtter.

Express Pizza Curry Grill Kebab
Her får du en vegansk samosa som Gladmatrett til 40 kroner. I tillegg har de veganske pakoras til 40 kroner, en vegetarisk chana masala, og en hel del ulike naan.

Ikea
Ikea er tilbake på Gladmat, etter at de imponerte oss stort med både stand og mat for fire år siden. I år skal de servere kjøttboller i alle slags varianter – også veganske, med vegansk tilbehør til. Disse koster 40 kroner. I tillegg kan du få kjøpt vegansk jordbærsorbet til 15 kroner.

Veganske «kjøttboller» hos IKEA.

The Greek Foodtruck

Her får du kjøpt en tallerken med portobellosopp, grilla grønnsaker, ovnsbakte poteter, gresk salat og tzatziki. Den er vegetarisk, men de kan lage den vegansk med hummus.

Torget

Como Mexico
En av tre tacoer er veganske – et smakfyrverkeri med hibiskus i hovedrollen. Velg om du vil ha den i hvete- eller maistortilla.

Vegansk taco hos Como Mexico.

Egersund Chokoladefabrik & Co
Håndtverkssjokoladefabrikken fra Egersund er et fast innslag på Gladmat, og i år har de med seg ikke mindre enn tre veganske fristelser: konfekt med appelsin og hasselnøtt, sjokoladeplater: med og uten nøtter og marsipan i mørk sjokolade. Vi antar at de også vil ha et svært godt tilbud til vegetarianere.

La Fêve
Sjokoladeeksperten Pavel Pavlov fikk alle til å snakke om en vilt god vegansk sjokoladekake under fjorårets festival. I år er han tilbake, med vi to veganske kaker samt fire veganske sjokolader. Sjekk ut bilde fra fjorårets stand øverst i artikkelen.

Smiå kurs og kompetansesenter
Gladmatretten til 40 kroner er pinnechips, som vi tror er vegetarisk.

Zouq
Restauranten har en vegetarisk Gladmatrett til 40 kroner: Samosa – trekantede frityrstekte porsjonspaier fylt med poteter og grønnsaker.

Skagenkaien

Café Fristelse
… er kjente for veganere i hele landet for sine fantastiske søtsaker. De har med vegansk kuleis og veganske kaker i år.

Harry Pepper
På Harry Pepper står grillkongen Craig Whitson, og gladmatretten hans til 40 kroner er en vegansk chiligryte.

Vegansk chili hos Craig og Harry Pepper.

India Tandoori Restaurant
Har veldig mye vegansk! Blant annet får du kjøpt Gladmatretten til 40 kroner i vegansk versjon, om du spør. Dette er en rett som heter Gobi 65, som inneholder blant annet poteter og blomkål. Her finner du også en vegansk samosa, en vegansk chole & bhature, ulike naan (vegetar), en vegansk roti (vegansk uten smør, vegetarisk med), en vegansk korma og en vegansk chana masala!

Vegansk versjon av Gladmatretten på India Tandoori.

Los Tacos
Los Tacos har telt på Skagenkaien og food truck i Pedersgata. Begge steder får du kjøpt veganske burritos, tacos og nachos.

Ricksha Pakistani Street Food
Gladmatretten til 40 kroner er vegetarsamosa toppet med tamarind saus og myntechutney.

Sumo Restaurant Hall Toll
Deres gladmatrett til 40 kroner er vegetarisk, og en skikkelig fest: «Crispy Kojo». Denne lune og sprø makien er en deilig og mettende vegetarmaki. En heftig vegetarmiks av avokado, agurk, paprika, shiitake, kremost & sprø wonton. Serveres varm, toppet med Sumomajo. De har også både veganske og vegetariske retter på menyen. Bilde av denne retten ser du øverst i artikkelen. 

YOYOLAY
Deres Gladmatrett til 40 kroner er japchae, som kan serveres både med kjøtt og vegetarisk.

Zouq
Restauranten har en vegetarisk Gladmatrett til 40 kroner: Samosa – trekantede frityrstekte porsjonspaier fylt med poteter og grønnsaker.

Pedersgata/Smak på verden

Bustoria pizza
Pizzabilen har vegansk og vegetarisk pizza Margarita.

Il gelato
Il gelato finner du både i Pedersgata og på Torget. Standen i Pedersgata har en vegansk Gladmatrett til 40 kroner, nemlig sjokoladesorbet med kokos.

Los Tacos
Fra Los Tacos sin foodtruck i Pedersgata får du kjøpt veganske burritos, tacos og nachos.

Los Tacos serverer veganske burritos, tacos og nachos på to stands under festivalen.

Matsaya
Hos denne blide gjengen får du en vegansk pannekake fylt med nøtter og karamell, og både vegansk og vegetarisk bubble tea.

YIPS
Her kan du få en vegetarisk dumpling som alternativ til Gladmatretten, i tillegg har de vegetarisk bao bun og vegetarisk pokebowl.