Nyheter

Vinnerne av Gladmatprisene 2019

Lørdag under Gladmatfestivalen ble det tradisjonen tro delt ut priser til utstillere og restauranter.

Alle foto: Tord Paulsen

Årets Gladmatrett:

Årets vinner av Beste Gladmatrett har engasjert en hel festival med en lekker, innbydende og gjennomtenkt rett. Vinneren har demonstrert og virkelig ivaretatt årets tema «vekst» – helt fra ide til servering. Retten imponerer med sin balanse, tekstur og sitt rike smaksbilde. Vinneren har vist beundringsverdig omtanke for bærekraftig bruk av alle råvarer. En rett vi og mange med oss bare måtte ha minst en gang til. Vinneren av årets Beste Gladmatrett er Fisketorget.

Årets Gladmatstand:

Årets vinner av Beste Gladmatstand, har vært en komfortabel, praktisk, delikat, kreativ og estetisk oase i stekende sol. Stilen er gjennomført og matcher serveringsstedets tema perfekt, og den funksjonelle utformingen er super. Sommervarmen i år har dessuten kledd standens image rørende godt, selv om det kanskje mer er som flaks å regne. Årets vinner av Beste Gladmatstand er Los Tacos.

 

Årets Gladmatopplevelse:

Kriteriene for å få prisen årets Gladmatopplevelse er blant annet formidlingsevne, hvor innbydende det som serveres er, entusiasme og kunnskap, samt at årets tema vekst er ivaretatt.

Vinneren har lagt sjela si i dette, med mange tanker rundt årets tema. Alle som tropper opp for å kjøpe blir loset gjennom historien bak denne retten med stor entusiasme. Naturlige ingredienser, balanserte smaker som utfyller hverandre i delikat harmoni sammen med en flott presentasjon, viser både kreativitet og kunnskap.

Måten alle blir tatt imot på og wow-faktoren når man smaker gjør at sjokoladepølsen fra La Feve er vinner av årets Gladmatopplevelse.

Årets nyskaper:

Årets nyskaper har imponert oss med bruken av sine råvarer, kunnskap og entusiasme. Matretten holder et høyt nivå, og viser oss at bærekraft og vekst ligger rett der nede i fjæra. Vinneren scoret høyt på alle kriterier, og ordet «Vekst» kunne ikke passet bedre her. Årets nyskaperpris går derfor til Smak av havet.

De fire overnevnte prisene deles ut av Gladmatjuryen bestående av Olav Birkeland, Maj-Britt Aagaard, Elin Rusnes Kvingedal, Kristian Ebbesen Fjelde og Shanna Solheim. 

Barnejuryens pris:

Barnejuryen sin pris går i 2019 til Los Tacos. 

Inge Steenslands Gladmatstipend

Juryen uttaler:

Vi har kanskje hatt den tyngste jobben i varmen nå under Gladmat festivalen og med meg på denne jobben har jeg hatt:
Jarle Madsen fra Jarle vinskole her i Stavanger og Henrik Falkensten fra kokkelandslaget og Fagn i Trondheim.
Vi vil takke Inge Stenslands stiftelse for stipender på totalt 60 000,- fordelt på to priser og ikke minst Gladmat som lar oss bruke 4 dager på det vi er så glad i nemlig å spise!

Fra onsdag til og med lunsj i dag har vi spist, drukket og vurdert 13 spisesteder eller gladmatkonsepter.
Vi er veldig imponert over det fantastiske faglige nivået og bredden som Stavanger har å by på samtidig så har vi vektet engasjementet i forhold til å ha lærlinger i bedriften og selvfølgelig bruken av lokale råvarer som det er masse av her i Rogaland.’

Dessverre kan vi bare dele ut to stipender/priser da det er prisnivået som har skilt kandidatene. Det har vært utrolig tett i toppen og det har vært mye diskusjoner innad i juryen men vi har kommet frem til følgende resultat:

Juryens begrunnelser: 

I kategorien under 800

I denne klassen var konkurransen om prisen vært veldig tøff med mange gode steder. Fire plasser holdt et høyt nivå på kvalitet og gode smaker. Til slutt ble det nærhet til lokale råvarer og bruk av lærlinger som ble det avgjørende. Hos vinneren fikk vi kanskje en av de beste rettene som ble servert- torsk med tang emulsjon og myse.
Vinneren er Fisketorget

I kategorien over 800

Dette spisestedet har med sin nye lokasjoner løftet konseptet og totalopplevelsen som gjør at man føler man spiser seg gjennom hele mangfoldet som Rogaland kan by på hele måltidet gir deg overraskelser med kjente og ukjente råvarer på en fantastisk måte. Lærlinger får blomstre både på kjøkken og i sal og selvfølgelig så er vinneren Renaa.